zondag 16 augustus 2015

29 juli 205: Mauritsstad IJzendijke

Ravelijn IJzendijke
In Zeeuws Vlaanderen ligt de geschiedenis voor het oprapen, zeker als je geinteresseerd bent in forten en verdedigingswerken zoals ik. Daarom besloten we om vandaag een bezoek te brengen aan IJzendijke en het museum Het Bolwerk waar alles te vinden is over de linies en forten uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De monding van de Schelde en het Zwin was een strategisch gebied en hier werd dan ook fel om gestreden. In de Middeleeuwen was IJzendijke al een welvarende plaats dankzij de handel in Vlaams laken met Engeland. In 1604 werd het door prins Maurits veroverd op de Spanjaarden en hij bouwde hier een grote vesting. Ook in de 18e eeuw werd de vesting regelmatig belegerd door Franse troepen. De vesting werd tussen 1841 en 1843 grotendeels afgebroken. Na een bezoek aan het museum gingen we een rondje lopen aan de hand van de multicache Mauritsstad IJzendijke. We liepen eerst langs het gerestaureerde ravelijn en vervolgens langs de restanten van de vestinggracht. Alle waypoints waren goed te vinden en na een tijdje waren we weer terug op het marktplein. Daar werd het laatste waypoint gevonden en nu kon het eindcoordinaat berekend worden. Na een korte wandeling en even zoeken was de cache gevonden.
Schaken met Prins Maurits
Na IJzendijke gingen we nog even naar de liniedijk die onderdeel is van de Staats-Spaanse linies. Deze linie maakte onderdeel uit van de Passageule Linie en hier lagen een paar geocaches. De eerste was bij Turkeye, een gehucht waar in 1604 een schans was aangelegd door Prins Maurits. De geocache werd vlot gevonden en nu verder langs de linie naar de cache "Liever Turks dan Paaps". Met deze spreuk gaven de watergeuzen aan dat ze liever met de Turken te maken hadden dan met de Spanjaarden. Ook deze werd vlot gevonden en de bonuscode genoteerd. De derde cache uit de serie lag een paar honderd meter verder op de Liniedijk. Ook deze leverde geen probleem op en met de drie bonusgetallen kon ik op zoek naar Constantinopel. Het was even zoeken, maar uiteindelijk kon deze ook gelogd worden. 
Dit was een leuk rondje geschiedenis dat voor mij vrij onbekend was. Dat is het leuke van geocachen dat je toch weer nieuwe plekken en verhalen ontdekt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten