dinsdag 18 augustus 2015

1 augustus 2015: Bunkerpark Groede

De Zeeuws Vlaamse kust was in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Atlantikwall. Hier bouwden de Duitsers veel bunkercomplexen om een geallieerde invasie te verhinderen. Vlak bij Groede lag ook een groot bunkercomplex, Stutzpunkt Groede. Hier was de 3e batterij van Artillerie Abteilung 642 gelegerd. Een van de bunkers was ingericht als hospitaal en had bredere gangen waardoor er makkelijker met een brancard naar binnen kon worden gereden. Het bunkercomplex was gecamoufleerd als een gewoon dorp, compleet met geschilderde ramen en bloemperken. Zelfs de Canadese troepen hadden in eerste instantie niet in de gaten dat ze met een bunkercomplex te maken hadden toen ze hier in oktober 1944 binnen trokken, maar dachten dat het een gewoon dorp was. Ook nu nog is op een aantal bunkers de geschilderde ramen te zien.
Na de oorlog werden de bunkers overdekt met zand en kwam er en hertenkamp. In 2009 zijn de bunkers uitgegraven en werd het een speel- en doepark met informatie over het verleden van het complex. 
Door het complex liep ook een multicache waarbij bij verschillende bunkers informatie gezocht moest worden en uiteindelijk het coordinaat van de cache werd berekend. Alle vragen waren goed te beantwoorden en gaandeweg toch weer een hoop geleerd over de geschiedenis. Na even rekenen en zoeken had ik de cache gevonden en kon ik deze loggen.
Na de cache bij het bunkercomplex ging ik nog even een earthcache doen bij de plaatsNummer Een. Dit was Voorland Nummer Een. Dit is een inlaaggebied buiten de Deltadijk. De vragen waren goed te beantwoorden. Een leuke en interessante plek waar erg veel te zien is.
Nadat we 's avonds in Breskens uit eten waren geweest maakten we nog even een wandelingetje door de haven. Hierbij werd natuurlijk ook Bresko gelogd. Deze werd na even zoeken gevonden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten