zaterdag 12 juli 2014

11 juli 2014: Groesbeek, Operation Veritable

Na een onderhoudsbeurt van de fotocamera bij Chipclean in Heumen had ik nog even tijd voordat ik in Wijchen een afspraak had. In deze omgeving is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten en er ligt ook een mooie serie geocaches die hieraan aandacht besteed. Deze serie gaat over operation Veritable. Deze operatie begon op 8 februari 1945 en had als doel het gebied tussen de Rijn en de Roer te bevrijden en door te stoten naar het Reichswald en Kleef. Waar Montgomery had gerekend op een bevroren ondergrond waarop de tanks goed uit de voeten konden, trad kort voor het begin van de aanval de dooi in. Hierdoor veranderde het slagveld in een modderpoel waardoor de aanval moeizaam vorderde en veel levens kostte. Meer over operation Veritable is op deze mooie website te lezen: http://www.wegnaardebevrijding.nl/verhalen/naar-duitsland


Operation Veritable (nl.wikipedia.org)
De eerste cache van de serie was "De Muntberg". Deze lag op de gelijknamige berg waar de geallieerde artillerie stond opgesteld.  Hier begon op 8 februari om 5.00 uur de artillerie te vuren op de Duitsers. In totaal werd 2.660 ton verschoten. Na een korte wandeling kwam ik aan op de plek waar de cache zich bevond. Na een korte zoektocht werd deze gevonden en gelogd. 

Hierna even de dichtbij gelegen cache uit de serie Nijmeegse Heuvelrug gelogd. Dit was #14, Heselenberg. Deze werd snel gespot en na het loggen en noteren van de bergcode ging ik weer verder met Operation  Veritable. De Nijmeegse Heuvelrugserie is voor een andere gelegenheid. 


Monument Operation Veritable en 508 PIR
Nu verder met Operation Veritable. De volgende cache uit de serie was de Knapheide. Hier was het verzamelgebied waar de geallieerde eenheden zich verzamelden voor de aanval. Voorafgaand aan de aanval verplaatsten de eenheden zich dan richting startlijn. Door de invallende dooi en de beperkte infrastructuur voor de vele troepen en tanks verliep dit erg chaotisch. Gelukkig kon ik de cache snel vinden en kon ik verder naar de volgende uit de serie, Den Heuvel. Dit gebied was het doel van de 51 Scottish Division, maar was door zijn hoogte een ideale verdedigingspositie van de Duitse troepen die zich daar dan ook goed hadden ingegraven. Ook waren er mijnenvelden die met speciale vlegeltanks konden worden geruimd. De cache liet zich hier snel vinden en nu kon ik op weg naar de laatste van deze serie, de startlijn. Hiervandaan werd het offensief geopend. Een monument is hier opgericht ter herinnering aan deze gebeurtenis. Bovendien was hier tijdens Market Garden het landingsterrein van de 508 PIR "Red Devils" van de 82nd Airborne Division. Door de dooi kwam het offensief moeizaam op gang. Bovendien boden de Duitse troepen sterke tegenstand. Het kostte veel levens om de gestelde doelen te bereiken. 


Groesbeek War Cemetery
Na de serie Operation Veritable had ik nog tijd om de cache bij het Groesbeek War Cemetery te doen. Op deze begraafplaats zijn voornamelijk Canadese militairen begraven die tijdens de bevrijding van het Rijnland gedurende operatie Veritable zijn gesneuveld. In totaal liggen 2.617 geallieerde soldaten begraven. Voor de cache moest ik op de begraafplaats zelf zijn. Na een korte wandeling langs de graven en de muur met namen van 1.103 vermiste soldaten bereikte ik het co├Ârdinaat van de cache. Deze werd snel gevonden en gelogd. 


Cross of Sacrifice
Nu was het tijd voor mijn afspraak in Wijchen. Na een korte autorit kwam ik daar aan en na de afspraak had ik nog even tijd over voor twee caches die er dichtbij lagen. De eerste bij Kasteel Wijchen en de tweede was uit de stippenserie. Bij het kasteel was het op de locatie erg druk. Een grote groep hangjongeren was erg druk met elkaar bezig en een bruidspaar liet zich vereeuwigen met het kasteel op de achtergrond. Gelukkig was de cache niet moeilijk verstopt en al snel had ik hem te pakken. Nu verder met de Stip van Wijchen. Ook deze was snel gelogd, maar terugstoppen bleek nog het moeilijkste op dit punt. Na even wachten is het uiteindelijk gelukt. 


Deze dag was weer goed gevuld met een paar mooie caches over de Tweede Wereldoorlog. Erg indrukwekkend om stil te staan bij deze plaatsen waar zo fel is gevochten voor onze bevrijding.

Waardering Operation Veritable - De Muntberg (GC53DG4):
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7

Waardering #14 Nijmeegse Heuvelrug - Heselenberg (GC5509D):
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7

Waardering Operation Veritable - Knapheide (GC53DF0):
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7

Waardering Operation Veritable - Den Heuvel (GC53D1C):
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7

Waardering Operation Veritable - Start line (GC4WKKM):
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7

Waardering Groesbeek Memorial (GC1CXXH):
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7

Waardering Kasteel Wijchen (GC48VA4):
Moeilijkheidsgraad cache: 6
Cachelocatie: 7
Originaliteit: 6

Waardering Met Stip op de kaart - Wijchen (GC40CGZ):
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Cachelocatie: 7
Originaliteit: 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten