zondag 30 september 2018

4 augustus 2018: Normandie; Ste. Mere Eglise en La Cambes

Afbeeldingsresultaat voor 82nd airborne division                                               Afbeeldingsresultaat voor 101st airborne division
Als je in Normandie bent hoort daar natuurlijk ook een bezoek aan Sainte Mere Eglise bij. Deze stad is min of meer het centrum van de aandacht voor de airbornes die vochten rondom D-Day. De stad is vooral bekend geworden uit de film "The Longest Day" door de scene waarin de parachutist John Steele met zijn parachute aan de kerktoren blijft hangen en daar een aantal uren werkeloos moet toezien op de gevechten om de stad.
Kerk Ste Mere Eglise
De stad moest veroverd worden door de 82nd Airborne Division om de weg Cherbourg-Caen en daarmee een mogelijke Duitse aanvalsroute af te snijden. Ook moesten een aantal bruggen worden veroverd of opgeblazen worden om de Duitsers te beletten Utah beach aan te vallen. In totaal werden in deze streek ruim 13.000 parachutisten gedropt van 82nd en 101st Airborne Division. Door de sterke wind en navigatiefouten in het donker kwamen de troepen erg verspreid neer en velen verdonken ook in de moerassen. Op het moment van de landingen was in Ste. Mere Eglise brand uitgebroken waardoor het hele dorp wakker was en ook de Duite troepen alert waren. De landingen in de stad leverden daardoor een slachting onder de Amerikanen. Pas na vele uren kon de stad veroverd worden. 
John Steele
Ter nagedachtenis hangt er nu nog een pop aan de kerktoren die John Steele voor moet stellen. Daarnaast is hier het Airborne Museum gevestigd. Hierin wordt het verhaal van de Amerikaanse parachutisten verteld. Deze stad stond voor ons dus ook op de planning om te bezoeken. Natuurlijk werden er ook een aantal geocaches gevonden. De eerstre was bij de kerk, Airborne (GC653ZJ). Deze werd al snel gevonden. Het was er erg druk in de stad en nadat we de kerk bekeken hadden met de pop en de mooie gebrandschilderde ramen gingen we naar het Airborne Museum. Bij binnenkomst krijg je hier een I-pad (histopad) mee met een virtuele tour waarin de ronde door het museum wordt afgewisseld met beelden van het slagveld. Deze methode is erg informatief en spreekt ook de jeugd erg aan, vooral ook omdat er souvenirs verzameld kunnen worden als een soort Pokemons. Helaas konden we door de grote drukte maar 2 I-pads meekrijgen in plaats van 4, maar daarvoor kregen we een korting op de toegangsprijs. Het is een mooi museum met verschillende gebouwen waarbij in het eerste een Waco glider staat. Daarnaast heeft het museum ook een C-47 Dakota en veel andere gebruiksvoorwerpen van de parachutisten. Het laatste gebouw is een experience waarbij je binnenstapt in de cabine van een C-47 Dakota en vervolgens over het slagveld loopt in een verduisterde hal zodat het nacht lijkt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van licht- en geluidseffecten en loop je tussen verschillende diorama's door. 
Gebrandschilderd raam Ste Mere Eglise
Na dit indrukwekkende museum gingen Chhabi en ik nog naar de kilometerpaal van de Voie de la Liberte. Dit is de route van de bevrijding. Deze loopt van Utah beach naar Bastogne en wordt gemarkeerd door 1.20 m hoge zuilen langs de route. In Ste Mere Eglise staat de 0 paal. Deze moesten we dus ook even bekijken en de bijbehorende cache (GC6540Y) loggen. Het is een indrukwekkend monument met alle namen van omgekomen Fransen uit het dorp. Nadat we de stad hadden bekeken gingen we nog even naar een andere bijzondere plek. Hier stond een monument ter ere van Easy Company van het 506 PIR van de 101st Airborne Division, bekend van de serie "Band of Brothers". Dit is de plek waar in aflevering 2 Easy Company een Duitse batterij moet uitschakelen bij Brecourt Manor. Ter herinnering is hier een monument geplaatst met een plaquette waarop het verloop van de strijd wordt aangegeven. Daarnaast staan op andere plaquettes de namen van de gesneuvelde militairen. Bij Foy in de Ardennen staat een identiek monument dat ik in augustus 2014 bezocht tijdens een rondje over het slagveld rondom Bastogne. Ook dit was een bijzondere plek om te bezoeken waar natuurlijk ook een geocache lag die we snel konden vinden (GC4VM30). 
Airborne Museum
Nadat we rondom Ste Mere Eglise waren uitgekeken gingen we weer terug naar onze vakantiewoning. Onderweg hadden we nog de Duitse begraafplaats bij La Cambe op de planning staan. Deze indrukwekkende begraafplaats is erg sober aangelegd en er liggen ruim 21.000 Duitse soldaten begraven die in Normandie zijn gesneuveld. Midden op de begraafplaats staat een hoge grafheuvel waar 207 onbekende soldaten begraven liggen. Elk graf bevat twee soldaten en wordt gemarkeerd door een vierkante steen met hun namen. Bij de begraafplaats is ook een bos aangelegd. De sfeer van de begraafplaats en de donkere grijze stenen is heel anders dan op de Britse en Amerikaanse begraafplaatsen. Hier logde ik ook nog een geocache net buiten de begraafplaats (GC76G85). Daarna gingen we weer terug naar onze vakantiewoning.


Airborne Museum

Voie de la Liberte - Borne 0

Monument Easy Company Brecourt Manor

Monument Easy Company Brecourt Manor

German Cemetery La Cambe
German Cemetery La Cambe

German Cemetery La Cambe

German Cemetery La Cambe

1 opmerking:

  1. It’s exhausting to search out educated folks on this subject, however you sound like you realize what you’re talking about! Thanks gsn casino

    BeantwoordenVerwijderen