zondag 16 september 2018

25 juli 2018: CL.415 Securite Civile op Eelde

AT.802 Avialsa
Door de hete zomer waren er in Zweden zulke grote bosbranden uitgebroken dat er assistentie van andere Europese landen werd ingeroepen. Zo waren er een paar weken terug ook twee CL.415 blusvliegtuigen van de Franse Securite Civile via Eelde naar Zweden gevlogen. Toen ik vandaag op internet zag dat ze op de terugweg opnieuw Eelde zouden aandoen was na even rekenen het besluit snel genomen. Gezien de reistijd zou ik de aankomst niet kunnen halen, maar het vertrok na het tanken en een lunchstop zou zeker moeten lukken. Omdat ik nog nooit eerder daar was geweest checkte ik eerst op Google Maps een paar mogelijke plekken om te spotten. Toen ik na bijna twee uur aankwam in het hoge noorden stonden beide toestellen nog op het platform. Ook twee kleinere Portugese brandbestrijders waren aangekomen als extra verrassing. Na een eerste blik op het platform reed ik naar de spottersplek aan het einde van de Veldkampweg. Hier heb je een mooi uitzicht op het platform en de startbaan. Bovendien sta je hier in het verlengde van de de taxibaan van het platform naar de kop van baan 05. Als deze baan als startbaan in gebruik is komen de vliegtuigen dan vlak langs getaxied. 
Na even wachten en wat testfoto's van andere vliegtuigen om de beste instellingen te bepalen klonk het geluid van de opstartende motoren van de CL.415's. Helaas koos de eerste er voor om via de startbaan te taxien en niet via de taxibaan. Dat betekende dus een flinke heathaze. Gelukkig zat hij bij de start hoog genoeg om geen last meer hiervan te hebben, maar nog niet te hoog om een mooie foto te krijgen. Even later kwam ook de tweede in beweging. Deze koos wel de taxibaan en dat leverde een paar mooie head-on shots en taxishots van recht opzij. Ook deze was weer mooi in de start te fotograferen. 
Vervolgens kwam ook nog een ondersteunende King Air van de Securite Civile voorbij. Nadat deze opgestegen was bleef het rustig, dus ging ik weer op weg naar huis. Leuk om deze unieke vliegtuigen eens van dichtbij te zien.

CL.415 Securite Civile

CL.415 Securite Civile

CL.415 Securite Civile

CL.415 Securite Civile

CL.415 Securite Civile

CL.415 Securite Civile

CL.415 Securite Civile

CL.415 Securite Civile

CL.415 Securite Civile

Super King Air Securite Civile
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten