zondag 23 september 2018

2 augustus 2018: Normandie; CGWC Cemeteries

Terwijl de rest van het gezin vandaag geen plannen had besloot ik te gaan cachen bij een aantal Britse begraafplaatsen in Normandie. Dit zijn altijd indrukwekkende plekken om te bezoeken. Bij verschillende begraafplaatsen lagen geocaches en ik wilde er graag een paar gaan doen. Het waren vooral virtual caches waarbij ter plekke een of meerdere vragen moesten worden beantwoord. De eerste was bij het kleine Jerusalem War Cemetery. Hier liggen 47 gesneuvelden begraven van vooral de Durham Light Infantry. De virtual cache was Chouain 1944-1945 (GCGGWM). Hier moest een grafsteen gezocht worden die anders was dan de anderen. Deze was snel gevonden en de gevraagde gegevens werden gemaild. Vervolgens ging ik verder naar de cache bij het monument van de Canadese Regina Rifles (GC693RN). Dit monument lag verstopt op een industrieterrein bij Bretteville. Op dit punt hield het regiment weerstand aan een tegenaanval van de 12e SS Panzerdivisie op 8 en 9 juni. Het was hier even zoeken, maar uiteindleijk had ik hem toch te pakken.
Cross of Sacrifice
Nu verder naar de volgende virtual cache, Given to Britain and Germany (GCGAWX) bij Secqueville-en-Bessin War Cemetery. Hier liggen zowel 99 Britse als 18 Duitse soldaten  begraven. Ook hier was het antwoord op de vraag vlot gevonden en ik ging op weg naar Beny sur Mer (GCG6CT). Hier ligt de Canadese begraafplaats. Deze is mooi aangelegd met uitzicht op zee. Op deze begraafplaats liggen 2.048 Canadezen begraven die in de eerste dagen na D-day sneuvelden bij de gevechten om Caen. Hier moest een graf gezocht worden dat anders was dan de andere graven. Na een kleine rondwandeling werd het gevonden en het antwoord op de vraag gemaild. Ook dit was een erg indrukwekkende plek.
De laatste cache van vandaag was bij het monument voor Aerodrome B4 (GC64GKE). B4 was een van de tijdelijke airstrips die door de geallieerden zijn aangelegd kort achter de frontlijn en waar Typhoons en Spitfires gestationeerd waren voor ondersteuning van de grondtroepen. Deze werden ook wel Advanced Landing Grounds (ALG) genoemd en waren vaak kort in gebruik om de grondtroepen tijdens de opmars te ondersteunen B.4 was in gebruik van 18 juni tot 7 augustus door het 401, 411 en 41 sqn van de Royl Canadian Airforce. Na het vertrek van de vliegtuigen werd het veld weer in oorspronkelijke staat teruggebracht en nu herinnerd alleen het monument nog aan het tijdelijke vliegveld.
De cache leverde geen problemen op en daarna ging ik weer terug na dit indrukwekkende bezoek aan verschillende begraafplaatsen


Regina Rifles Memorial


Sequeville War Cemetery

Canadian War Cemetery

Canadian War Cemetery

Canadian War Cemetery

Canadian War Cemetery

B.4 Memorial

Geen opmerkingen:

Een reactie posten