woensdag 3 oktober 2018

5 augustus 2018: Normandie; Batterie Longues sur Mer

Vandaag ging ik weer alleen op stap. Ik wilde graag de batterij bij Longues sur Mer zien. Deze batterij lag op een strategische plek op een klif vanwaar zowel Gold Beach als Omaha beach bestreken konden worden. Op D-day voerde de batterij een heftig artilleriedule met de geallieerde vloot. Deze werd lang opgehouden, maar uiteindelijk werden de kanonnen toch het zwijgen opgelegd. Uiteindelijk werd de batterij op 7 juni ingenomen door Britse troepen. De batterij is ook bijzonder omdat zich hier nog de originele (kapotgechoten) kanonnen bevinden. Tenslotte zijn in de observatiebunker op de rand van de klif een aantal scenes van "The Longest Day" opgenomen.
Een goede reden dus om deze plek te bezoeken. De batterij is vrij toegankelijk en er is veel ruimte om de auto te parkeren. Als eerste ging ik naar de observatie-/commandobunker aan de rand van de klif. Deze kan zowel van binnen als van buiten bekeken worden. Hier ligt ook een cache die natuurlijk gelogd moest worden (Gold: Le poste de commandement GC4XZR1). Als je naar buiten kijkt vanuit de bunker heb je inderdaad een perfect uitzicht over de zee naar alle kanten. Vervolgens liep er een wandelpad van de bunker naar de kazematten waar de kanonnen staan. Onderweg passeer je nog een aantal opslagbunkers en tobruks, dit zijn kleinere bunkers voor 2 soldaten waar een machinegeweer of mortier in kan staan. Vaak liggen ze ondergronds met een opening aan de bovenkant waarin de bemanning staat. De meeste geschutsbunkers zijn zwaar beschadigd door de beschietingen. Ook liggen er manschappenverblijven en munitie opslagbunkers vlak bij. Het was een indrukwekkend gezicht. Nadat ik bij de batterij kaar was liep ik nog even het kustpad af naar de onderkant van de klif voor een earthcache (Gold Beach; Chaos de Longues sur Mer GC5K9FY) Deze gaat over de klif en de rotspartijen die hier liggen. Dit is een mooi stuk om te wandelen.
Weer op de terugweg naar huis maakte ik een kleine omweg voor het monument ter herinnering aan tijdelijk vliegveld B.8. Op dit vliegveld waren een aantal Franse squadrons tijdelijk gelegerd. Nadat het front verder landinwaarts schoof werd raakte het vliegveld buiten gebruik en nu is het monument de enige tastbare herinnering. Ook hier lag natuurlijk een cache bij die ik logde (GC7RVX1).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten