woensdag 13 augustus 2014

6 augustus 2014: Battlefield cachen rondom Bastogne


Monument Staff Sergeant Booher
Vanaf mijn vakantieadres in Zuid Limburg wilde ik ook graag een aantal geocaches doen rondom Bastogne. Hier lag de serie NUTS ! Deze besteed aandacht aan de slag om Bastogne tijdens de Tweede Wereldoorlog. In alle vroegte ging ik dus op weg naar Bastogne. Onderweg deed ik eerst nog een cache in Nederland, '40-'45 Staff Sergeant Booher. Deze lag vlak bij een klein monument ter herinnering aan deze Staff Sergeant van de 30e "Old Hickory" Division. Hij sneuvelde als een van de eerste Amerikaanse militairen bij de bevrijding van Nederland. Op de plek waar dit gebeurde is dit monument opgericht. Roy Booher ligt begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Henri Chapelle in België. Na het loggen ging de reis verder naar Bastogne. Na een klein uurtje rijden kwam ik daar aan. 
Chateau de Rolley
De eerste cache die op de planning stond was bij Hemroulle. Hier kregen de verdedigers van de 502 PIR witte lakens van de inwoners zodat ze beter gecamoufleerd waren in de sneeuw. Bij de kerk werden op het informatiepaneel de antwoorden opgezocht en na even rekenen en een klein stukje rijden en lopen kwam ik bij de cache. Na het loggen en weer terug stoppen reed ik een stukje verder de weg af naar het Chateau de Rolley. Hier was het hoofdkwartier van de 502 PIR gevestigd. Op kerstochtend probeerde Duitste troepen vanuit Hemroulle en Champs door te breken naar Bastogne. Bij het kasteel werden twee tanks met een bazooka uitgeschakeld waarna de aanval stokte. Ook hier werd de cache snel gevonden. Nu weer een stukje verder rijden op weg naar Champs. Deze plaats werd door de 15 Panzergrenadiersdivion van general Kokott veroverd en op 25 december werd vanaf deze plek de aanval ingezet op de 502 PIR. Op het verste punt van de Duitse aanval staat ter herinnering de koepel van een Shermantank. Hier was ook een informatiebord waar een aantal vragen moesten worden beantwoord en vervolgens de cache op het berekende coördinaat worden gezocht. Ook hier ging het weer soepel en na een korte wandeling was ook deze cache gelogd. 
Monument Longchamps
Vervolgens ging de battlefield tour naar het dorp Longchamps. Hier werd zwaar gevochten door de 502 PIR die, samen met een eenheid luchtdoelartillerie vanaf 3 januari 1945 gedurende een aantal dagen zware aanvallen van de Duitse 9e Panzerdivision moest tegenhouden. Hier was het ook weer het informatiebord lezen en een stukje lopen naar de cache. Na even zoeken en loggen ging ik weer op weg naar de volgende uit de serie, bij de Duitse begraafplaats van Recogne. Hier liggen 6.807 Duitse militairen begraven. Op elk kruis staan zowel aan de voor als de achterkant meerdere namen. 
Duitse begraafplaats Recogne
Op deze plek hoefden geen cijfers te worden gezocht, maar kon ik gelijk op zoek naar de cache. Deze werd snel gevonden en na nog even stilgestaan te hebben bij alle slachtoffers van de oorlog ging ik weer verder naar de volgende cache. Deze was bij het monument voor de tijdelijke Amerikaanse begraafplaats bij Foy. Hier lagen 2.701 Amerikaanse soldaten begraven totdat zij in 1948 werden overgebracht naar de Verenigde Staten of naar de begraafplaatsen bij Hamm (Luxemburg) of Henri Chapelle. De vragen waren snel beantwoord, maar na zeker een half uur zoeken gaf ik het op. Niets kunnen vinden dat ook maar op een cache leek. Uiteindelijk maar doorgegaan naar de volgende bij Noville. Na hevige gevechten werd dit dorp op 20 december door de 2e Panzerdivision en de 26e Volksgrenadiersdivion veroverd op de Taskforce Desobry. Na de verovering werden door de Duitsers een aantal burgers gefusilleerd vanwege hun hulp aan de Amerikaanse troepen. Noville bleef uiteindelijk bijna een maand in Duitse handen voordat het door de Amerikanen werd bevrijd. Nadat het coördinaat


 was uitgerekend moest ik een aardige wandeling maken naar een heuveltop. 
Foxhole bij Noville
Monument Easy Company
Easy Company
In het bos hier was nog een schuttersputje te herkennen vlak bij de cache. Vanaf deze heuveltop kon de omgeving goed in de gaten worden gehouden. Na de afdaling ging ik op weg naar de volgende cache bij het monument voor Easy Company, bekend van de serie "Band of Brothers". Dit monument was ter herinnering aan alle gesneuvelden van Easy Company tijdens de slag om Bastogne. De plek was het bos waar de Company gelegerd was tijdens de aanval op Foy. Hier kwamen ze onder hevig artillerievuur te liggen wat veel slachtoffers eiste. Het was een korte wandeling door het Bois Jacques van het monument naar de cachelocatie. Na even zoeken werd de cache gevonden. Bij het monument was een tweede cache, Band of Brothers Part 6. Deze is gelegd naar aanleiding van de televisieserie. Vanaf het monument voerde deze naar een tweede monument, een kruis in het bos. Ook hier moest een vraag beantwoord worden waarna de cache gezocht kon worden. In dit bos zijn nog steeds schuttersputjes te zien die door Easy Company zijn gegraven. Nadat ik deze cache ook gelogd had ging het weer verder. 
Het volgende doel was het dorp Mageret. Hier stuitte de Duitse Panzer Lehr Division op 19 december op Combat Team Cherry. Tijdens hevige gevechten werden 50 Amerikaanse voertuigen en 15 Duitse tanks vernietigd. De Duitsers veroverden het dorp maar waren niet in staat om door te storen naar Bastogne. Het dorp bleef tot 13 januari in Duitse handen. Op het dorpsplein staat ook een koepel van een Shermantank als teken van de verste Duitse opmars naar Bastogne. 
Mageret, tankkoepel
Monument General Patton
Op het informatiebord werden de benodigde getallen gevonden en na een korte autorit en wandeling had ik ook hier de cache in handen. De volgende cache lag bij Neffe. Ook deze plaats werd door de Panzer Lehr division na zware gevechten veroverd op Combat Team Cherry en werd op 1 januari 1945 weer heroverd. Ook hier werden weer de getallen gevonden en kon ik met de auto tot bij de cache komen over een onverhard pad. Keren lukte niet, dus in z'n achteruit totdat ik weer op de kruising stond. De cirkel was nu bijna rond, de volgende cache lag in Marvie, ten zuiden van Bastogne. Dit werd door Combat Team O'Hara verdedigd tegen de Panzer Lehr Division. De gevechten duurden tot 9 januari, maar het dorp bleef in Amerikaanse handen. Tijdens de gevechten werd het wel zwaar beschadigd. Ook hier lag de cache langs een smalle onverharde weg, dus weer de auto achteruit rijden tot het eerstvolgende punt waar gekeerd kon worden. 

Nu was het tijd voor de laatste caches bij Bastogne. Voor de eerste moest ik in het centrum bij het monument voor Generaal Patton zijn. Hier werden de getallen opgezocht op het informatiebord en kon ik op weg naar de cache. Deze werd even later op het uitgerekende coördinaat gevonden. De laatste cache van de serie was bij Fortin Bogges. Dit was de kazemat waar uiteindelijk de Amerikaanse 4th. Armoured Division contact maakte met de omsingelde troepen bij Bastogne. Via de smalle corridor konden weer voorraden en versterkingen worden aangevoerd en uiteindelijk de Duitse aanvallen tot staan worden gebracht. 
Fortin Bogges
Ik had nog het plan om vanaf hier een aantal caches in Luxemburg te doen, maar gezien de tijd en het slechter wordende weer besloot ik maar om weer terug te gaan. Deze battlefield tour via geocachen was weer erg geslaagd. Op deze manier kan ik twee hobby's goed met elkaar combineren. 
Overzichtskaart Bastogne (en.wikipedia.org)


Waardering '40-'45 Staff Sergeant Booher (GC2TQC1):
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Cachelocatie: 7
Originaliteit: 6


Waardering NUTS ! caches:
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Moeilijkheidsgraad route: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7


Waardering Band of Brothers Part 6 (GC10CQ3):
Moeilijkheidsgraad cache: 7
Moeilijkheidsgraad route: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten