woensdag 29 juni 2016

28 juni 2016: Oorlogsmonumenten rondom Ermelo

Hut in het verscholen dorp
Al een tijdje had ik een paar multi's rondom de Tweede Wereldoorlog op de Veluwe op mijn verlanglijstje staan. Aan de hand van "Fietsen vanuit Ermelo - Oorlogsmonumenten" kwam ik langs een aantal bijzondere plekken en bij een aantal waypoints van de route was ook een mooie multi over het betreffende waypoint. Bij Onderduikershol Drie was ik al eerder geweest op Oudjaarsdag 2015 (zie link). Ik begon de tocht voor vandaag bij Het Verscholen Dorp bij Vierhouten in het bos. Hier waren een aantal schuilhutten nagebouwd zoals ze tot oktober 1944 gebruikt werden om onderduikers te verbergen. Nadat ik eerst bij het monument waar een aantal bij de ontdekking van het verscholen dorp opgepakte onderduikers werden gefusilleerd de eerste getallen had genoteerd reed ik verder naar de parkeerplaats bij het verscholen dorp. Na een korte wandeling kon ik de hutten van binnen bekijken. In een van de hutten ontdekte ik de laatste benodigde getallen en na even rekenen kon ik op zoek naar de cache. Die werd al snel gevonden en na het loggen en weer terugstoppen in zijn holletje kon ik verder naar het volgende waypoint van de fietsmulti. Dit was een cache uit de serie Sporen aan de Hemel.
Monument gecrashte Lancaster
De meeste caches uit de serie liggen in Groningen waar ik vorig jaar een aantal heb gedaan met cachemaatje Roelof van KaRoteam (zie link). Alleen deze cache over de crash van een Britse AVRO Lancaster in het Leuvenumse Bos ligt in Gelderland. Het was een aardige wandelroute naar de cache bij het monument toe. Ik was af en toe de enige in het bos en op een gegeven moment zag ik ook een ree wegspringen in de verte. Helaas was ik niet snel genoeg om er een foto van te maken. Na even stevig doorstappen langs de verschillende waypoints kwam ik aan bij het monument. Dit is opgericht ter herinnering aan de omgekomen bemanning van de Lancaster die terugkwam van een missie naar Emmerich en werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Bij het monument was het even rekenen met de schaapskudde op de achtergrond en al snel had ik ook deze cache gevonden. Inmiddels was het tijd voor lunchpauze en na een korte wandeling stond ik weer bij de auto. Tijd voor een autoritje richting Hierden voor een waypoint bij een ander vliegermonument en twee etappes van Dwars door Gelderland. Ik ben bezig met deze mooie letterboxserie en de etappes 1 en 2 waren goed te combineren met de fietsmulti. 
Eerst natuurlijk etappe 1. Zoveel mogelijk bezocht ik de waypoints met de auto en soms was het een stukje lopen. De gevraagde getallen leverden geen probleem op en onderweg werd ook het vliegermonument bezocht en het benodigde getal ingevuld. Daarna was het eindcoordinaat snel berekend en de cache ook vlot gevonden. Nu verder met etappe 2. Deze liep helemaal door het bos langs de Hierdense beek. Dat betekende dus de volledige afstand lopen en weer terug naar de auto. Dat was overigens geen straf, want het is een prachtige omgeving zo langs de beek. Deze wordt ook wel Leuvenumsche of Staverdensche Beek genoemd en stroomt van het Uddelermeer naar het Veluwemeer. Vroeger stonden er veel watermolens langs de beek. Op sommige plekken is de beek rood van het ijzer dat in het water zit. De route langs de beek is erg mooi en het was ook hier rustig als je maar uit de buurt van de fietspaden bent. Onderweg zag ik ook nog een ijsvogel. Nadat ik alle getallen had en de cache gevonden kon de wandeling weer terug naar de auto beginnen. Daar aangekomen ging ik op pad om de laatste waypoints van de fietsmulti te doen in Putten en Ermelo. Weliswaar niet op de volgorde van de multi, maar voor mij het meest logische in de route. Ook deze werden vlot gevonden en na even rekenen met de gekregen getallen ging ik op weg naar de cache. Die werd uiteindelijk op een logische plek gevonden. Met 19 wandelkilomers op de teller en flink wat foto's op het geheugenkaartje kon ik weer naar huis na een mooie dag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten