6 juli 2013: Rondwandeling Grebbeberg
Op deze mooie zaterdag ging ik mee met een rondwandeling over het slagveld op de Grebbeberg in de meidagen van 1940 onder leiding van Constant van den Heuvel. We verzamelden op de parkeerplaats bij het monument. Hier werd eerst uitleg gegeven over de belabberde staat van het Nederlandse leger in 1940 en de onkunde en naïviteit van de legerleiding. Onze bewapening was hopeloos verouderd, zelfs is nog met museumstukken gevochten, en ook de geoefendheid van het leger was slecht. Omdat er al verschillende groepen op de begraafplaats liepen gingen we eerst het bos in.
|
Stoplijn |
|
Boom met oorlogsschade |
We begonnen achteraan in het verhaal, bij de stoplijn. Vanaf deze plek zou bij een Duitse aanval een tegenaanval worden gelanceerd. Dit is ook gebeurd door majoor Jacometti, maar deze mislukte en koste veel mensenlevens. Ook werd de stoplijn aangevallen duur Stuka's van de Luftwaffe wat uiteindelijk geleid heeft tot de val van de Grebbeberg. In het bos dragen nog veel bomen littekens van de slag. We liepen nu terug in de tijd, naar de frontlinie. Hier moest een Duitse aanval gestopt worden. Het probleem was echter dat de Duitsers van een verkeerde kant kwamen en de kazematten dus nutteloos waren met een beperkt aantal schietgaten en mitrailleurs. We liepen verder richting Heimerstein waar we nog de restanten van de commandopost en een gietijzeren geschutskoepel bekeken. Onderaan de berg bij de holle weg was nog een kazemat voor een PAG (Pantserafweergeschut. Hier konden de Duitsers een tijdje worden tegengehouden, maar uiteindelijk wisten ze toch door te breken. We liepen nu weer terug door het bos naar de begraafplaats. Hier konden we even binnen kijken bij het informatiecentrum en daarna maakten we nog een wandeling over de begraafplaats. We stonden stil bij een aantal graven waar Constant iets over vertelde, onder andere over majoor Jacometti en over majoor Landzaat die zich doodvocht in het paviljoen van Ouwehand om zijn manschappen de gelegenheid te geven om zich terug te trekken.
|
Begraafplaats Grebbeberg |
Het was een indrukwekkende rondwandeling en het is verbazingwekkend hoe het Nederlandse leger hier drie dagen heeft stand gehouden ondanks de slechte omstandigheden waaronder moest worden gevochten tegen tien keer zoveel geharde en getrainde soldaten. De strijd heeft in deze drie dagen aan bijna 400 Nederlandse soldaten het leven gekost. Op de begraafplaats liggen 800 gesneuvelde Nederlandse soldaten begraven. Naar schatting zijn ongeveer 800 Duitsers gesneuveld die vrijwel allemaal op de begraafplaats Ysselstein (Limburg) begraven zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten