dinsdag 16 juli 2013

16 juli 2013: Mijn eerste geocache een jaar later


Op 16 juli 2012 vond ik mijn eerste geocache op vakantie in Limburg. Dit was Vin Limbourgois (GCXTT9) bij Wijlre. Ik had toen net een nieuwe smartphone en mijn zwager Peter (nick Pandabeer35) was fanatiek geocacher en heeft me met het virus besmet. Na het downloaden van de apps c:Lgeo en GPS-status begon het feest op vakantie.
Een van de Mestreechter Steinkes
De bedoeling was om samen met de kids er op uit te trekken om leuke plekken in de omgeving te zien die je anders niet zo snel zou ontdekken. Dat hebben we geweten. Na de eerste zijn er nog velen gevolgd in die vakantie. De hoogtepunten hiervan waren voor mij natuurlijk in Maastricht de beroemde geocache in de kookwinkel "Van Kluis tot Kookhuis" (GC2JV5X) en de Mestreechter Steinkes (GCRY8J), maar ook een aantal uit de serie "Aan het kruis genageld". Weer terug van vakantie bleef het virus hangen. Ik ontdekte dat er op de route van werk naar huis ook goed te cachen is en veel caches op de route Hilversum - Veenendaal moesten er op vrijdagmiddag aan geloven. Omdat de tijd beperkt is zijn dit over het algemeen snelle oppikkers, maar een leuke was toch wel "Monument voor een benzinepomp" (GC236C6) langs de A30, jarenlang rij je er langs en nu pas kom je er wat dichterbij om de geocache te loggen. Verder was het leuk om samen met Smitika op een mooie avond in augustus de serie Rondje Pensionstallen te doen in de Kraats bij Bennekom.
Omdat ik al heel lang geinteresseerd ben in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft zocht ik ook veel geocaches met dit thema. Dichtbij huis was dit de serie Veluwse Monumenten in de omgeving van Barneveld.


Banner Oorlogsmonumenten in Best
In september kon ik op uitnodiging van de Koninklijke Luchtmacht samen met een aantal andere spotters op een vrijdagmiddag vliegtuigen fotograferen die daar stonden in verband met de herdenking van Market Garden op de Ginkelse Heide. 's Ochtends heb ik toen een aantal geocaches gedaan in de omgeving die ook met dit thema te maken hadden. De serie "Oorlogsmonumenten in Best" en een paar losse geocaches over operatie Market Garden. Zo had ik de mogelijkheid om twee grote hobby's te combineren. Later heb ik dit nog een paar keer gedaan.
Op een mooie dag in de herfstvakantie heb ik de serie Leersumse Plassen van vroeger gedaan en ontdekte zo het begrip filecachen. Bij de eerste van de serie waren er vier teams binnen een uur voor mij gelogd en voordat ik de bonus van de serie had gelogd had ik twee teams ingehaald. Op zich heel leuk om zo andere geocachers te spreken, maar ik vind het leuker om in alle rust zelf op zoek te gaan. Daarom laat ik over het algemeen voortuincaches ook links liggen. Ik heb geen behoefte om door buren begluurd te worden, tenzij de cache erg bijzonder in elkaar zit zoals in Bunnik bij het Feestdagenrondje 3/3 welke bewaakt werd door een stel tuinkabouters.  Bij voortuincaches heb ik de stelregel dat ik 1 keer van links naar rechts langsloop en 1 keer weer terug en als ik dan niets zie dat op een cache lijkt ga ik weer verder. Net als carpoolcaches. Ook hieraan besteed ik niet veel tijd. Als het binnen 5 minuten niet lukt ga ik weer verder. Meestal liggen ze gelukkig allemaal op dezelfde plek, rechtsboven in het fietsenhok ;-)F-4 Phantom op Soesterberg (1987)
 Een bijzonder moment was voor mij het cachen op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Ik heb hier veel uren doorgebracht met vliegtuigspotten en nu is deze basis verleden tijd. De cache Startbaan (GC2RKRW) was dan ook een verplichting om te doen en ook Spot (GC1NNH9), welke bovenop de voormalige spottersheuvel ligt. Daarnaast ook F-16 (GC2TH6J) gedaan welke bij het Militaire Luchtvaart Museum op Kamp van Zeist ligt.
IJssellinie
In 2013 ben ik begonnen met het bijhouden van dit blog om mijn belevenissen vast te leggen en te delen met anderen. Het jaar begon door het slechte weer rustig. Een leuke ervaring waren twee caches uit de IJssellinie serie waar ik bij hoog water te maken kreeg met een polaire sneeuwbui. Van cachen kwam toen niet veel meer.  Een regelrechte afknapper waren een aantal caches in de Flevopolder uit de serie Ridders in de Polder. De thuis opgeloste puzzel was leuk om te doen, maar de locatie was sloeg nergens op. Het was gewoon een koker die in de grond was gestopt en niets met ridders te maken had. Gelukkig kon ik me in de voorjaarsvakantie revancheren met een aantal caches rond Oosterbeek met Market Garden als thema. Een mooie wandeling van langs de Nederrijn en over de hellingen van de Veluwe die eindigde met een mooi ammobox bij de Westerbouwing. 
Ook de multicache Castellum Fectio (GC1GKQC) bij Bunnik was leuk om te doen. Het weer was koud en nat, maar ik heb weer een hoop geleerd over de Romeinen in onze omgeving en ook de cache was mooi verstopt. Op tweede Paasdag deden we met het hele gezin de multi Plantage Willem III bij Rhenen. Een mooie route over de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug met uitzicth op de Rijn.
In april kon ik weer twee hobby's combineren, vliegtuigspotten en geocachen. In Leeuwarden was de Luchtmachtoefening Frisian Flag met veel buitenlandse deelname en ik was in de gelegenheid om met een grote groep spotters op de basis de vliegtuigen te bekijken en te fotograferen. Op de heenweg naar deze spottersmiddag deed ik  een aantal geocaches langs de route. Deze waren allemaal geplaatst bij monumenten ter herinnering aan vliegtuigcrashes in de Tweede Wereldoorlog. 


Mei was Grebbeliniemaand
In april en mei deed ik veel caches rondom de Tweede Wereldoorlog. Onder andere verschillende langs de Grebbelinie bij Leusden en Woudenberg. Daarnaast op 4 mei in de buurt van Valkenswaard en in Belgie. Naast deze bijzondere caches heb ik natuurlijk ook caches in de omgeving bijgehouden.  Juni begon met een tweetal caches in de Betuwe. Ook weer met als thema de Tweede Wereldoorlog. Verder waren de Luchtmachtdagen in Volkel aanleiding om daar een aantal caches van de serie Duits Lijntje te doen en ook de 200e found te loggen. Dit was heel toepasselijk F-16 Demoteam 2012-2013. 
Een geocache
In Hilversum kon ik ook versschillende multicaches doen, Rondje Drafbaan (GC3AY7H), Mozart 250 jaar(GCRMYC) en Hillywood Rich and Famous (GC1C0CR). Ik heb nu in dit jaar 218 founds kunnen loggen. Veel van verschillende kwaliteit. Wat me vooral aanspreekt zijn caches met een thema, vooral rondom de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vind ik het leuk om op een bijzondere plek te komen waar je zonder geocache snel voorbij gaat. Ook het lekker buiten in de natuur wandelen en tegelijk iets te leren over het gebied waar je rondloopt bevalt me goed. Helaas waren er ook missers waarbij de locatie er veelbelovend uitziet, maar als je rondloopt is het gewoon bagger. Gelukkig overheersen de leuke ervaringen en ik hoop nog flink wat geocaches te vinden de komende jaren en daarbij mooie locaties te bezoeken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten