donderdag 18 juli 2013

17 juli 2013: Rouveen + Zwolle

De oudste dochter ging bij haar nichtje in Rouveen logeren en na haar afgezet te hebben nog even een paar caches doen. De eerste was de Staphorster Eerste Carpool Cache. Al vaak langsgekomen, maar nu gelegenheid gehad om te loggen. Hij was snel op de aangegeven plek gevonden. Nu eens niet in het fietsenhok, maar gewoon tussen de bomen. Vervolgens doorgereden naar Zwolle. Ik wilde een aantal doen uit de serie "In de Voortuin" in Zwolle Zuid. De eerste op mijn lijstje was nr. 5 Reservaat Oldeneel. De auto geparkeerd, uitgestapt en na even zoeken was deze uiteindelijk op een originele plek gevonden. Echt heel onopvallend. De petling was wel even peuteren het is uiteindelijk toch gelukt om deze tevoorschijn te toveren en mijn naam op het papiertje bij te schrijven. Een erg mooie locatie zo bij de IJsseldijk. Helaas was het op deze plek en verderop langs de route erg druk met lopers en fietsers met alle mogelijke snelheden. Ongezien zoeken en loggen was dus verder onmogelijk. Na deze twee ben ik dus maar weer naar huis gereden, maar de locatie onthoud ik zeker om op een rustiger moment terug te komen.

Waardering Staphorster Eerste Carpool Cache (GC1MZEM):
Moeilijkheidsgraad: 6
Cachelocatie: 6
Originaliteit: 6

Waardering In de Voortuin #5 Reservaat Oldeneel (GC3D52M):
Moeilijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 7
Originaliteit: 7

dinsdag 16 juli 2013

16 juli 2013: Mijn eerste geocache een jaar later


Op 16 juli 2012 vond ik mijn eerste geocache op vakantie in Limburg. Dit was Vin Limbourgois (GCXTT9) bij Wijlre. Ik had toen net een nieuwe smartphone en mijn zwager Peter (nick Pandabeer35) was fanatiek geocacher en heeft me met het virus besmet. Na het downloaden van de apps c:Lgeo en GPS-status begon het feest op vakantie.
Een van de Mestreechter Steinkes
De bedoeling was om samen met de kids er op uit te trekken om leuke plekken in de omgeving te zien die je anders niet zo snel zou ontdekken. Dat hebben we geweten. Na de eerste zijn er nog velen gevolgd in die vakantie. De hoogtepunten hiervan waren voor mij natuurlijk in Maastricht de beroemde geocache in de kookwinkel "Van Kluis tot Kookhuis" (GC2JV5X) en de Mestreechter Steinkes (GCRY8J), maar ook een aantal uit de serie "Aan het kruis genageld". Weer terug van vakantie bleef het virus hangen. Ik ontdekte dat er op de route van werk naar huis ook goed te cachen is en veel caches op de route Hilversum - Veenendaal moesten er op vrijdagmiddag aan geloven. Omdat de tijd beperkt is zijn dit over het algemeen snelle oppikkers, maar een leuke was toch wel "Monument voor een benzinepomp" (GC236C6) langs de A30, jarenlang rij je er langs en nu pas kom je er wat dichterbij om de geocache te loggen. Verder was het leuk om samen met Smitika op een mooie avond in augustus de serie Rondje Pensionstallen te doen in de Kraats bij Bennekom.
Omdat ik al heel lang geinteresseerd ben in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft zocht ik ook veel geocaches met dit thema. Dichtbij huis was dit de serie Veluwse Monumenten in de omgeving van Barneveld.


Banner Oorlogsmonumenten in Best
In september kon ik op uitnodiging van de Koninklijke Luchtmacht samen met een aantal andere spotters op een vrijdagmiddag vliegtuigen fotograferen die daar stonden in verband met de herdenking van Market Garden op de Ginkelse Heide. 's Ochtends heb ik toen een aantal geocaches gedaan in de omgeving die ook met dit thema te maken hadden. De serie "Oorlogsmonumenten in Best" en een paar losse geocaches over operatie Market Garden. Zo had ik de mogelijkheid om twee grote hobby's te combineren. Later heb ik dit nog een paar keer gedaan.
Op een mooie dag in de herfstvakantie heb ik de serie Leersumse Plassen van vroeger gedaan en ontdekte zo het begrip filecachen. Bij de eerste van de serie waren er vier teams binnen een uur voor mij gelogd en voordat ik de bonus van de serie had gelogd had ik twee teams ingehaald. Op zich heel leuk om zo andere geocachers te spreken, maar ik vind het leuker om in alle rust zelf op zoek te gaan. Daarom laat ik over het algemeen voortuincaches ook links liggen. Ik heb geen behoefte om door buren begluurd te worden, tenzij de cache erg bijzonder in elkaar zit zoals in Bunnik bij het Feestdagenrondje 3/3 welke bewaakt werd door een stel tuinkabouters.  Bij voortuincaches heb ik de stelregel dat ik 1 keer van links naar rechts langsloop en 1 keer weer terug en als ik dan niets zie dat op een cache lijkt ga ik weer verder. Net als carpoolcaches. Ook hieraan besteed ik niet veel tijd. Als het binnen 5 minuten niet lukt ga ik weer verder. Meestal liggen ze gelukkig allemaal op dezelfde plek, rechtsboven in het fietsenhok ;-)



F-4 Phantom op Soesterberg (1987)
 Een bijzonder moment was voor mij het cachen op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Ik heb hier veel uren doorgebracht met vliegtuigspotten en nu is deze basis verleden tijd. De cache Startbaan (GC2RKRW) was dan ook een verplichting om te doen en ook Spot (GC1NNH9), welke bovenop de voormalige spottersheuvel ligt. Daarnaast ook F-16 (GC2TH6J) gedaan welke bij het Militaire Luchtvaart Museum op Kamp van Zeist ligt.
IJssellinie
In 2013 ben ik begonnen met het bijhouden van dit blog om mijn belevenissen vast te leggen en te delen met anderen. Het jaar begon door het slechte weer rustig. Een leuke ervaring waren twee caches uit de IJssellinie serie waar ik bij hoog water te maken kreeg met een polaire sneeuwbui. Van cachen kwam toen niet veel meer.  Een regelrechte afknapper waren een aantal caches in de Flevopolder uit de serie Ridders in de Polder. De thuis opgeloste puzzel was leuk om te doen, maar de locatie was sloeg nergens op. Het was gewoon een koker die in de grond was gestopt en niets met ridders te maken had. Gelukkig kon ik me in de voorjaarsvakantie revancheren met een aantal caches rond Oosterbeek met Market Garden als thema. Een mooie wandeling van langs de Nederrijn en over de hellingen van de Veluwe die eindigde met een mooi ammobox bij de Westerbouwing. 
Ook de multicache Castellum Fectio (GC1GKQC) bij Bunnik was leuk om te doen. Het weer was koud en nat, maar ik heb weer een hoop geleerd over de Romeinen in onze omgeving en ook de cache was mooi verstopt. Op tweede Paasdag deden we met het hele gezin de multi Plantage Willem III bij Rhenen. Een mooie route over de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug met uitzicth op de Rijn.
In april kon ik weer twee hobby's combineren, vliegtuigspotten en geocachen. In Leeuwarden was de Luchtmachtoefening Frisian Flag met veel buitenlandse deelname en ik was in de gelegenheid om met een grote groep spotters op de basis de vliegtuigen te bekijken en te fotograferen. Op de heenweg naar deze spottersmiddag deed ik  een aantal geocaches langs de route. Deze waren allemaal geplaatst bij monumenten ter herinnering aan vliegtuigcrashes in de Tweede Wereldoorlog. 


Mei was Grebbeliniemaand
In april en mei deed ik veel caches rondom de Tweede Wereldoorlog. Onder andere verschillende langs de Grebbelinie bij Leusden en Woudenberg. Daarnaast op 4 mei in de buurt van Valkenswaard en in Belgie. Naast deze bijzondere caches heb ik natuurlijk ook caches in de omgeving bijgehouden.  Juni begon met een tweetal caches in de Betuwe. Ook weer met als thema de Tweede Wereldoorlog. Verder waren de Luchtmachtdagen in Volkel aanleiding om daar een aantal caches van de serie Duits Lijntje te doen en ook de 200e found te loggen. Dit was heel toepasselijk F-16 Demoteam 2012-2013. 
Een geocache
In Hilversum kon ik ook versschillende multicaches doen, Rondje Drafbaan (GC3AY7H), Mozart 250 jaar(GCRMYC) en Hillywood Rich and Famous (GC1C0CR). Ik heb nu in dit jaar 218 founds kunnen loggen. Veel van verschillende kwaliteit. Wat me vooral aanspreekt zijn caches met een thema, vooral rondom de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vind ik het leuk om op een bijzondere plek te komen waar je zonder geocache snel voorbij gaat. Ook het lekker buiten in de natuur wandelen en tegelijk iets te leren over het gebied waar je rondloopt bevalt me goed. Helaas waren er ook missers waarbij de locatie er veelbelovend uitziet, maar als je rondloopt is het gewoon bagger. Gelukkig overheersen de leuke ervaringen en ik hoop nog flink wat geocaches te vinden de komende jaren en daarbij mooie locaties te bezoeken.


zaterdag 13 juli 2013

13 juli 2013: Slagsteegtrail #3

Vandaag moest ik in de buurt zijn en gelijk deze maar even meegepikt met de auto. De boeren waren aan het hooien en veel medecachers waren met de trail bezig, maar omdat ik alleen nr. 3 nog moest hier gestopt en deze snel opgepikt. Team Gewei en Team Geomeintjes bedankt voor de cache.

Waardering Slagsteegtrail 3 (GC4FHAR):
Moeilijkheidsgraad: 6
Cachelocatie: 6
Originaliteit: 6

zondag 7 juli 2013

7 juli 2013: Valleikanaal

De fietsband geplakt, dus vanmiddag met het mooie weer samen met mijn oudste dochter een rondje gefietst om de gloednieuwe en kakelverse multi Valleikanaal te doen. Team Geomeintjes wil dat we genoeg te doen hebben deze zomer, dus is het hele Binnenveld volgestrooid. We komen hier 's zomers regelmatig, dus de locatie was ons bekend, ook dat het erg druk is hier op zondagmiddag. We kwamen veel fietsers tegen langs de Grift zoals we in Veenendaal zeggen en al snel kwamen we bij de informatieborden. Op het picknickbankje zaten een aantal mensen gezellig te kletsen en niemand had oog voor ons. We konden dus in alle rust de antwoorden zoeken en na even tellen en rekenen stond het coördinaat op papier. Nu een klein stukje lopen en we konden op zoek naar de cache. Al snel was ons duidelijk waar deze zich bevond en we konden onze namen in het boekje bijschrijven. Nu konden we weer terugfietsen naar Veenendaal. Op zich is de fietsroute leuk en komen we hier vaak. Het Binnenveld is een mooi weidegebied waar veel bijzondere flora en fauna voorkomt. Het beheer wordt steeds natuurlijker waardoor deze meer kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Leuk om de ontwikkeling in de loop van de jaren te volgen.  Wel jammer is dat de bebouwing van Veenendaal steeds verder oprukt in het gebied, Als je de horizon langs kijkt zie je overal wel bebouwing van een van de omliggende plaatsen Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal. Daarnaast zijn veel wegen afgesloten voor autoverkeer waardoor de paar wegen die nog open zijn erg druk zijn waarbij de automobilisten vaak erg hard rijden.

Waardering Valleikanaal (GC4F8CF):
Moeilijkheidsgraad: 6 
Cachelocatie: 6
Originaliteit: 6
Route: 7


6 juli 2013: Slagsteegtrail Bennekom

                                      Image and video hosting by TinyPic
Nadat ik terugkwam van een mooie rondwandeling over de Grebbeberg zag ik dat er een nieuwe trail online was gekomen in de buurt. Deze lag langs de Slagsteeg in het Binnenveld, een weidegebied ingeklemd tussen Veenendaal, Ede, Wageningen en Rhenen. Voor een groot deel is dit stiltegebied en afgesloten voor de auto. Omdat ik wel nieuwsgierig was, de zon uitbundig scheen en ik toch nog energie over had besloot ik om na het eten een poging te gaan wagen of er nog eremetaal te behalen viel. Snel de coördinaten geladen en op de fiets gestapt. Toen ik vertrok was nr. 3 van de trail al weggepikt door een boer, dus die had ik niet meegenomen. Na een klein kwartiertje fietsen kwam ik aan bij nr. 1. Door de hint was snel duidelijk waar de cache moest liggen, maar zo'n ding heeft natuurlijk twee kanten. In eerste instantie stond ik aan de verkeerde kant, maar inzoomen op Google Maps gaf de juiste locatie. Via een brug kwam ik aan de goede kant en de tupperwaredoos was snel gevonden en gelogd. Helaas geen eremetaal, maar als vierde loggen is ook leuk. Uit de logjes begreep ik dat een van mijn voorgangers de trail niet helemaal had afgemaakt, dus verderop had ik nog wat hoop. Ik fietste verder naar nr.2 die zich ook makkelijk liet vinden. Met deze geocaches krijgt de term "bermtoerisme" weer nieuwe inhoud. Nr. 3 overgeslagen en door naar nr.4. Inmiddels had ik er een probleem bijgekregen, mijn fietsband stond ineens plat. Waarschijnlijk door een scherp steentje van het onverharde deel van de Slagsteeg. Ondanks de extra handicap ging ik toch verder, ik was tenslotte op de helft en moest toch langs de rest van de trail om thuis te komen. Ook nr. 4 had weinig verrassingen en nu kon de tocht vervolgd worden naar nr. 5. Fietsen ging moeizaam, maar was nog wel te doen. Inmiddels zat ik in de flow en ook deze gaf zijn geheimen snel prijs. Hier was een van mijn voorgangers opgehouden en bij deze kon ik het erepodium als derde beklimmen. Nu snel door naar de 6e uit de reeks. Dankzij de hint was snel duidelijk waar deze moest zijn en ook hier behaalde ik brons. Nu de laatste tradi uit de reeks en dan op naar de bonus. Bij nr. 7 was de hint niet direct duidelijk. Een wit gemarkeerde boom geeft mij eerder ideeën van een dot witte verf, maar deze markering leek meer op een mosplek. Bovendien stonden er nog een paar bomen met een soortgelijke plek/markering. Dat was dus even alle stammen checken en al snel was de locatie duidelijk. Na alle getallen op een rijtje te hebben gezet kon ik door naar de bonus, waarbij ik een getal moest gokken. De cache kon nooit ver van de weg liggen, dus goed de omgeving scannen is de methode. Toen ik net verder wilde gaan kwamen er een aantal collega cachers aan, de teams Mvkammen en Woning10. We hebben even gezellig ervaringen uitgewisseld en nadat ook zij de cache gevonden en gelogd hadden zijn we met z'n drieën naar de bonuscache gegaan. Bij de plek aangekomen kon Mvkammen als derde loggen, waarna ook Woning10 en ondergetekende onze namen in het boekje bijschreven. Na afscheid genomen te hebben begon de avontuurlijk rammelende terugtocht naar Veenendaal. De trail is leuk om een keer te doen, maar ik had niet de ervaring om op een mooie plek te zijn geweest. Misschien dat de locatie me daarvoor te bekend is. Waarom de trail nu speciaal langs de Slagsteeg ligt en niet bijvoorbeeld langs een van de andere wegen is mij niet helemaal duidelijk, maar daar zal team Geomeintjes ongetwijfeld zijn redenen voor hebben. Het was in elk geval wel een leuk fietstochtje vanuit Veenendaal en ik vond het leuk om medecachers te ontmoeten. 

Waardering Slagsteegtrail 1 t/m 7 + bonus:
Moeilijkheidsgraad: 6
Cachelocatie: 6
Originaliteit: 6

6 juli 2013: Rondwandeling Grebbeberg

Op deze mooie zaterdag ging ik mee met een rondwandeling over het slagveld op de Grebbeberg in de meidagen van 1940 onder leiding van Constant van den Heuvel. We verzamelden op de parkeerplaats bij het monument. Hier werd eerst uitleg gegeven over de belabberde staat van het Nederlandse leger in 1940 en de onkunde en naïviteit van de legerleiding. Onze bewapening was hopeloos verouderd, zelfs is nog met museumstukken gevochten, en ook de geoefendheid van het leger was slecht. Omdat er al verschillende groepen op de begraafplaats liepen gingen we eerst het bos in. 
Stoplijn
Boom met oorlogsschade
We begonnen achteraan in het verhaal, bij de stoplijn. Vanaf deze plek zou bij een Duitse aanval een tegenaanval worden gelanceerd. Dit is ook gebeurd door majoor Jacometti, maar deze mislukte en koste veel mensenlevens. Ook werd de stoplijn aangevallen duur Stuka's van de Luftwaffe wat uiteindelijk geleid heeft tot de val van de Grebbeberg. In het bos dragen nog veel bomen littekens van de slag. We liepen nu terug in de tijd, naar de frontlinie. Hier moest een Duitse aanval gestopt worden. Het probleem was echter dat de Duitsers van een verkeerde kant kwamen en de kazematten dus nutteloos waren met een beperkt aantal schietgaten en mitrailleurs. We liepen verder richting Heimerstein waar we nog de restanten van de commandopost en een gietijzeren geschutskoepel bekeken. Onderaan de berg bij de holle weg was nog een kazemat voor een PAG (Pantserafweergeschut. Hier konden de Duitsers een tijdje worden tegengehouden, maar uiteindelijk wisten ze toch door te breken. We liepen nu weer terug door het bos naar de begraafplaats. Hier konden we even binnen kijken bij het informatiecentrum en daarna maakten we nog een wandeling over de begraafplaats. We stonden stil bij een aantal graven waar Constant iets over vertelde, onder andere over majoor Jacometti en over majoor Landzaat die zich doodvocht in het paviljoen van Ouwehand om zijn manschappen de gelegenheid te geven om zich terug te trekken. 
Begraafplaats Grebbeberg
Het was een indrukwekkende rondwandeling en het is verbazingwekkend hoe het Nederlandse leger hier drie dagen heeft stand gehouden ondanks de slechte omstandigheden waaronder moest worden gevochten tegen tien keer zoveel geharde en getrainde soldaten. De strijd heeft in deze drie dagen aan bijna 400 Nederlandse soldaten het leven gekost. Op de begraafplaats liggen 800 gesneuvelde Nederlandse soldaten begraven. Naar schatting zijn ongeveer 800 Duitsers gesneuveld die vrijwel allemaal op de begraafplaats Ysselstein (Limburg) begraven zijn.

vrijdag 5 juli 2013

5 juli 2013: Rondje Drafbaan

De zon schijnt, dus uit het werk een lekker rondje gelopen in Hilversum met als beloning een mooie ammobox. Ik parkeerde de auto langs de spoorlijn en de wandeltocht begon. Liep de route eerst nog langs een drukke weg, gaandeweg boog het pad af het natuurgebied in. De wandeling was erg mooi door het bos en over de heide. De vragen bij de waypoints waren goed op te lossen. Het eerste gedeelte van de wandeling kwam ik geen andere wandelaars tegen, dus kon ik lekker rustig me voorbereiden op het weekend en de werkstress achter me laten. Na een paar kilometers liep het pad langs de spoorlijn waar ik bijna dagelijks gebruik van maak als forens, maar vandaag dus niet. Op dit pad langs de spoorlijn werd ik regelmatig ingehaald door mountainbikers. Na het laatste waypoint kon ik het eindcoördinaat uitrekenen. Op de berekende locatie aangekomen begon het zoeken. Ik keek onder alle omgevallen bomen, maar nergens een plek te bekennen waar een ammobox verstopt kan zijn. Wel waren de mieren weer erg actief in de zon. Na een kwartier zoeken ging ik eens kijken of ik alle getallen goed had en toen kwam al snel de aap uit de mouw.  Ik had een klassieke fout gemaakt door bij een vraag naar het aantal stammen van een boom als cijfer voor het coördinaat het aantal stammen te nemen in plaats van het getal dat bij de vraag stond. Snel werd de berekening gecorrigeerd en even later had ik de ammobox in handen. Na het loggen de box weer netjes ondergestopt en teruggelopen naar de parkeerplaats. Het weekend kon beginnen. Dit rondje drafbaan is erg leuk om te lopen, ook qua tijd is het goed te doen. Helaas jammer dat er zoveel is verdwenen van de historie en alles is vervangen door anonieme kantoorgebouwen, maar gelukkig is de natuur vlakbij.

Waardering Rondje Drafbaan (GC3AY7H):
Moeilijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 7
Originaliteit: 7
Route: 8

woensdag 3 juli 2013

29 juni 2013: 2 snelle oppikkers

Op de terugtocht van Wittmund na de Phantom Pharewell (zie http://www.bert4169.blogspot.nl/2013/06/29-juni-2013-phantom-pharewell-afscheid.html) nog twee sneel oppikkers gedaan. Ik wilde eigenlijk meer doen, maar doordat de aftocht van de FLiegerhorst zoveel vertraging had opgelopen hield ik het hierbij. De eerste was BAB 31 Emsburen West. Dankzij de hint was het snel duidelijk waar ik moest zoeken en al snel kon ik mijn naam bijschrijven en weer verder rijden. Vervolgens nog een geocache op de grens van Duitsland en Nederland bij parkeerplaats de Poppe. Ook deze was heel snel te voorschijn getoverd en ik kon verder rijden naar huis. Helaas is over deze caches niet veel te vertellen. Ze beantwoorden volledig aan hun doel om snelle puntjes te scoren onderweg naar een verdere bestemming, maar ik vind het geen locaties waarvoor je zeker de autobahn moet verlaten. Als je er van houd zijn het dus prima caches, maar niet helemaal mijn stijl.

Waardering BAB31 Rastplatz Emsburen West (GC1KCBY):
Moeilijkheidsgraad: 6
Cachelocatie: 6
Originaliteit: 5

Waardering From East to West: E30 "De Poppe" (GC1N75W):
Moeilijkheidsgraad: 6
Cachelocatie: 6
Originaliteit: 5