maandag 2 juni 2014

31 mei 2014: The Great War Mega Event


Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Ter herdenking hiervan worden veel evenementen georganiseerd. Zo ook een mega geocache event bij Ieper. Omdat ik in de geschiedenis van de Eerste en Tweede Wereldoorlog geïnteresseerd ben wilde ik hier graag heen. De inschrijving en bestelling van een mooie geocoin en het roadboek met de geocaches ging vlot en dus vertrok ik deze zaterdagmorgen in alle vroegte op weg naar het event. Onderweg kwam de stemming er al in. Omdat volgende week de 70e herdenking van D-Day is zag ik regelmatig militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog van Keep them Rolling onderweg naar Normandië. Op het eventterrein aangekomen ging de registratie soepel en na het afhalen van het roadboek en de geocoin en het laden van het .gpx bestand met alle eventcaches heb ik mijn eigen Battle of Arnhem geocoin hier achtergelaten om op reis te gaan. Nu kon ik op weg gaan om de geocaches te gaan zoeken. 
Buttes New British Cemetery vanaf het monument
Ik ging op pad om de serie te doen rondom de 3e slag om Ieper, ook wel de slag om Passendale genoemd. Deze slag begon op 31 juli 1917 en duurde tot 10 november 1917. Ondanks de verliezen van bijna 450.000 mannen aan de geallieerde en 260.000-400.000 slachtoffers aan Duitse kant was de geallieerde terreinwinst gering. Bovendien plaatste het de geallieerde troepen in een moeilijk verdedigbare saillant (uitstulping) van de frontlijn. 
De eerste geocache van de serie was bij het Polygoonbos. Dit bos wisselde verschillende keren van bezetter en tijdens de 3e slag om Ieper werd het in september 1917 door Australische troepen heroverd. Bij dit bos liggen twee begraafplaatsen, Buttes New British Cemetery en Polygoon Wood Cemetery. Op de kunstmatige heuvel (butte) bevind zich het Nieuw-Zeelandse herdenkingsmonument. Op deze locaties moesten een aantal vragen worden beantwoord om de coördinaten van de cache te verkrijgen. Helaas had ik ergens een foutje gemaakt waardoor ik bij WP3 verkeerd uitkwam, maar dankzij de website van de Commonwealth Wargraves Commission kon ik toch WP3 vinden en uiteindelijk de cache weten te achterhalen dankzij de hint en de verschillende andere geocachers die deze cache zochten. 
Restanten van een schuilplaats
Hierna nog een extra geocache bij Buttes New British Cemetery die niet bij het event hoorde gelogd. Dit was de eerste van de vele indrukwekkende caches die nog zou volgen.
Hierna ging ik naar de volgende cache uit de serie bij Broodseinde. Hiervoor kwam ik uit bij het monument voor de Britse 7e Royal Artillery Division. Broodseinde ligt op de heuvelrug en werd op 4 oktober 1917 door Australische troepen heroverd. Hierbij speelde  ook de 7e Royal Artillery Division een belangrijke rol. Ook bij dit monument waren de vragen snel opgelost waarna in de buurt van een tweede monument in Broodseinde ter herinnering aan Franse troepen de cache kon worden gevonden. 
De derde cache van de serie bevond zich in Zonnebeke. Op de gemeentelijke begraafplaats was een crypte met een aantal Belgische gesneuvelden. Hier moesten een aantal vragen beantwoord worden. Na het vinden van de antwoorden en het berekenen van de coördinaten liep ik met een paar Franse cachers op weg naar de cache die we al snel vonden. 
Tyne Cot Cemetery
Tyne Cot Cemetery
Na deze drie caches ging ik op weg naar de grootste Britse begraafplaats op het Europese vasteland, Tyne Cot. Hier liggen 11.957 gesneuvelden begraven waarvan er 8.369 niet geïdentificeerd konden worden. Indrukwekkend om zoveel stenen te zien met dezelfde tekst "A soldier of the Great War, known unto God". Indrukwekkend is ook de in een halve cirkel geplaatste Tyne Cot Memorial met daarop de namen van bijna 35.000 vermiste soldaten. Het Cross of Sacrifice is gebouwd op een Duitse bunker die na verovering werd gebruikt als verbandpost. Op deze begraafplaats beantwoorde ik eerst de vraag van de virtual cache "In Flanders Fields, Tyne Cot" waarna ik de vragen van de multicache opzocht. Ondanks dat er veel geocachers en andere bezoekers op de begraafplaats rondliepen was het erg stil. Iedereen was erg onder de indruk. Na het uitrekenen van het coördinaat liep ik er heen. Er was al een grote internationale groep geocachers van Belgen, Britten en Duitsers aan het zoeken en ik sloot me daar bij aan. Dit was een pittige, maar uiteindelijk vond een van de Britten de cache. Na het loggen en noteren van de bonuscode gingen we weer verder.


Na deze indrukwekkende begraafplaats ging ik op weg naar de volgende cache over de 3e slag om Ieper, het monument op 's Graventafel ter herinnering aan de herovering door Nieuw-Zeelandse troepen op 4 oktober 1917. Na het beantwoorden van de vragen pakte ik nog even de tradi cache bij het monument mee waarna ik op weg ging voor de multicache. Deze werd iets verderop gevonden en na het loggen en noteren van de bonuscode kon ik mijn weg weer vervolgen bij de Dochy Farm New British Cemetery voor de volgende cache uit de serie, Fortuin. De begraafplaats is na de oorlog aangelegd door het samenvoegen van verschillende geïsoleerde graven en kleinere begraafplaatsen in de omgeving. Vanaf het informatiebord moest het coordinaat worden uitgerekend van een ander monument waar ook weer een vraag moest worden beantwoord. Hier kon uiteindelijk het coordinaat van de cache uitgerekend worden. Deze werd op ook snel gevonden. 
Schots monument
Nu week ik even af van de route om de cache "Schots Monument" te zoeken op de Frezenberg. Dit monument is opgericht om de inzet van de Schotse troepen rondom Ieper te herdenken. Dit monument staat vrijwel op de startlijn van het offensief in de zomer van 1917 en vanaf dit punt zijn zowel Passendale als Ieper duidelijk te zien. Bij het monument was de cache snel gevonden. Nu weer verder naar een andere vlak bij gelegen cache van het event, ter ere van Werner Voss, een van de Duitse azen in de Eerste Wereldoorlog. De cache was gelegen bij het Aeroplane Cemetery, genoemd naar de vindplaats van het wrak van zijn vliegtuig. Ook hier was het even zoeken, maar al snel had ik de ammobox in handen. 


De kerk van Passendale vanaf het Canadese monument
Canadees monument
Voor de volgende cache moest ik nu naar het dorpsplein van Passendale. Hier moest bij het gemeentehuis een aantal vragen beantwoord worden die verwezen naar het Canadese monument iets verderop. Ook hier waren de antwoorden op een paar vragen snel beantwoord en kon de cachelocatie worden opgezocht en de cache gelogd. Toen even een snelle check of er nog caches in de buurt waren en ja hoor, natuurlijk een bij het Canadese monument waar ik zojuist vandaan kwam. De bijbehorende vragen stonden op een plaquette die ik toevallig op de foto had gezet. Dus snel de antwoorden op de camera opgezocht en in de auto het coördinaat uitgerekend. Dan maar weer terug naar het monument om de cache "Passendale 14-18 Crest Farm" te loggen. Dankzij de hint kon deze ook snel gescoord worden en ik pakte nog een tradi mee uit de Passendale 14-18 serie bij het 85th Bn. Memorial. Ik was nu bijna aan het einde van de serie rond de 3e slag om Ieper. Nog de tradi Goudberg en toen had ik alle bonuscodes verzameld. 



Kasteel Passendale
De bonus begon bij het museum Passendale 1917. Door een dorpsfeest moest ik een stukje omrijden en ik kon de auto bij het kasteel parkeren. Helaas had ik te weinig tijd om het museum te bezoeken. Na het beantwoorden van de vragen in het kasteelpark moest ik naar de plaats waar op 31 juli 1917 de slag om Passendale begon. Hier stond een informatiepaneel waar enkele vragen moesten worden beantwoord. Hiervandaan moest ik een paar meter verder naar een ander informatiepaneel bij de resten van een Duiste mitrailleurstelling. 
Duitse mitrailleurstelling
Ook hier werden een paar vragen beantwoord en schoof het front weer een paar meter verder op naar "Daring Crossing". Hier kruiste de spoorlijn Ieper-Roeselare de Schipstraat tussen Broodseinde en 's Graventafel. Ook hier moest een vraag beantwoord worden en schoof het front weer wat verder op. Ik kwam nu uit op het verste punt van de opmars van de 3rd Australian Division op 4 oktober. In 2005 werden hier nog de restanten van een Britse gesneuvelde militair gevonden. Hier werd de laatste vraag beantwoord en nu kon ik het coördinaat van de bonuscache uitrekenen. 
Verste punt van de opmars
Na een korte wandeling langs het oude tracé van de spoorlijn samen met een aantal Belgische cachers kon ik uiteindelijk de bonuscache te voorschijn halen. De slag was tot een goed einde gebracht.
Inmiddels was het al aardig laat in de middag en ik wilde nog een cache in Frankrijk doen om ook dit land op de kaart te zetten. Dit werd uiteindelijk de letterbox cache "Lettre d'un soldat a sa famille" vlak bij een Duitse begraafplaats. Toen deze gevonden en gelogd was ging ik weer op weg naar huis. Ik vond het een mooi mega event, mede door de perfecte organisatie en het mooie weer. De caches die ik gedaan heb rondom de 3e slag om Ieper waren indrukwekkend en ik heb er weer veel van geleerd over deze donkere periode van de 20e eeuw. Hierbij een groot dankuwel aan de organisatie en hopelijk komt er nog een keer zo'n mooi mega event.
Op de thuisreis wilde ik nog twee caches doen. De eerste was een mysterie uit de COD serie genaamd Handley Page Hampden ongeveer op de locatie waar in de Tweede Wereldoorlog een gelijknamige bommenwerper van het 44 Sqn van de RAF is gecrasht. Deze werd na een missie naar Keulen op 14 oktober 1941 neergeschoten door een Duitse nachtjager. De puzzel was thuis al opgelost en de checker gaf groen licht, dus op locatie kon ik op zoek naar de cache. Deze werd redelijk snel gevonden. Nu weer verder op weg naar huis. Hierbij maakte ik een kleine omweg via Zeeland om ook deze provincie op de kaart te zetten. Hier kon ik de cache "11 mei 1944" zoeken bij het monument ter herinnering aan de crew van een Britse Lancaster die hier op deze datum neerstortte. Ook deze werd snel gevonden en nu kon ik weer verder op pad naar Veenendaal waar ik rond 22.30 weer thuis was na een lange dag met veel indrukwekkende caches.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten