maandag 21 januari 2019

19 januari 2019: De Groene Grens en Wekeromse Zand in de winter

De Groene Grens
De winter was begonnen met vorst en er werd een heldere lucht beloofd op deze zaterdag. Een mooie gelegenheid dus om te genieten van een mooie zonsopkomst en hiervan een paar foto's te maken. Voor mijn verjaardag had ik een filterset gekregen, bestaande uit een variabel ND grijsfilter van 2 t/m 8 stops en een 10 stops grijsfilter. Hiermee is het mogelijk om langere sluitertijden te krijgen en ook meer tekening in de lucht. 
De Groene Grens
In mijn directe omgeving heb ik een paar mooie natuurgebieden liggen om uit te kiezen om natuurfoto's te maken. Voor deze ochtend koos ik het natuurgebied "De Groene Grens" uit, op de grens van Veenendaal en Ede in het Binnenveld. Hier zijn een paar mooie fotolocaties, zoals een vlonderpad over een tweetal vennetjes en de nieuwe wetering. Daarnaast ook veel riet- en grasland en wat bosschages. Daarnaast is er ook een goed zicht op de oostelijke horizon waar de zon opkomt. Aan de westkant van het terrein staan een paar luxe villa's die het vrije zicht wegnemen. Bovendien is De Groene Grens vijf minuten van mijn huis vandaan, dus ik hoefde niet al te vroeg vertrekken. 
Vlonderpad De Groene Grens
Nadat ik was gearriveerd en de camera had uitgepakt en ingesteld met het nieuwe variabele grijsfilter ging ik het gebied in. Ik kon hier goed de filters uitproberen en kijken wat het effect is van de verschillende instellingen op de gemaakte foto. Binnenkort ga ik een workshop volgen over het gebruik van filters in de landschapsfotografie, maar zelf een beetje spelen is ook wel leuk. Het was een erg geslaagd uurtje en ik kwam thuis met een aantal leuke opname's.
's Middags ging ik ook nog even op pad. IK wilde graag de zonsondergang fotograferen op het Wekeromse Zand, ook hier kon ik de nieuwe filters mooi uitproberen. Het Wekeromse Zand is een zandverstuiving met een aantal zandduintjes ten noorden van Ede. Aan het eind van de dag lag op de schaduwhellingen nog wat rijp van de vorige nacht dat de zon niet had weggesmolten. Ook hier kon ik een paar mooie winterfoto's maken met als klap op de vuurpijl een mooie oranje zonsondergang. Kortom een geslaagde dag met mooie natuurfoto's.De Groene Grens

Wekeromse Zand

Wekeromse Zand

Wekeromse Zand

Wekeromse Zand

1 opmerking: