donderdag 3 januari 2019

3 januari 2019: Waterloopbos

 Het was vandaag mooi weer met een lekker zonnetje, dus een mooie dag om weer eens te gaan cachen. Al heel lang stond het Waterloopbos bij Kraggenburg op mijn lijstje. Hier liggen een aantal mysteriecaches en een multi. De coordinaten van de mysteries waren thuis al opgelost, dus op naar het bos.
Het Waterloopbos werd in 1944 aangelegd in de Noordoost polder. De bedoeling was om hier modellen te bouwen van grote waterbouwkundige werken en zo onderzoek te kunnen doen naar te bouwen havens en zeeweringen. Uit de hele wereld zijn hier modellen gebouwd. Zowel van Nederlandse werken als voor Libie, Thailand en Libanon. Ook zijn hier veel modellen van de Deltawerken uitgetest. Vanaf 1954 tot in de negentiger jaren is hier onderzoek uitgevoerd. Met de beschikbaarheid van krachtigere computers werden de modellen overbodig. De restanten van de modellen liggen nog steeds in het bos en worden langzaam overwoekerd door de bomen en struiken. Hierdoor heeft dit bos een hoog "Lost Place" gehalte. Sinds 2002 is Natuurmonumenten eigenaar van het terrein dat in 2016 Rijksmonument werd. Op dit moment zijn er plannen om de modellen weer te restaureren.
De route van de multi en de mysteries lopen synchroon en deze zijn dan ook goed te combineren. Ik vond het erg leuk om al die modellen te bekijken en je voor te stellen hoe het er vroeger uitzag toen de modellen getest werden. Ook kon ik hier veel leuke en mooie foto's maken. Door het hele bos lopen beken met stuwen en schuiven om het water naar de verschillende modellen te brengen. Ook stonden bij verschillende modellen golfmachines om de golfslag te simuleren. Bij sommige caches was het wel even zoeken en bij twee waypoints van de multi moest ik een aanname doen om het getal voor het eindcoordinaat te krijgen.
Uiteindelijk is alles gelukt en kon ik alle caches vinden. Deze serie is zeker een aanrader en erg leuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten