dinsdag 20 november 2018

19 oktober 2018: Brussel-Zaventem EU/Azie top

Boeing 747 Sultan van Brunei
Op internet had ik berichten gezien over de verwachte EU/Azie top in Brussel. Er werden veel bijzondere regeringstoestellen verwacht uit zowel Europa als Azie. Omdat deze niet vaak in zulke grote aantallen te zien zijn besloot ik op de slotdag van de top eens te gaan kijken op Brussel-Zaventem. Vroeger was dat een vaste stop op weg van en naar Florennes voor de TLP. Bij de Abelag terminal waren vaak VIP toestellen te zien voor vergaderingen bij de EU.In die tijd heb ik vaak nog Tupolevs e.d. gezien uit het voormalige Oostblok. Helaas is het spotten hier lastiger geworden na de beruchte diamantroof van een aantal jaren geleden. Gelukkig is er vanaf de bovenste verdieping van een parkeergarage nog redelijk wat te zien op baan 25R/07L. Daarnaast zijn er dit jaar twee spottersplatforms aangelegd bij zowel baan 01/19 als bij baan 25L/07R. Ik begon bij de parkeergarage omdat daarvandaan ook een groot deel van de platforms is te zien. Hier waren onder andere de Russische toestellen en de Air China Boeing 747 te zien.
Il.96 RA-96023 Russia State Department
Helaas stonden de meeste vliegtuigen elkaar flink in de weg, maar toch kon ik hier wel een paar kisten leuk op de foto krijgen. Ook vloog er nog een helikopter van de Politie mooi langs. 
Nadat ik hier wat had gefotografeerd bleek dat de baan gewissseld was en er geland werd op baan 01 en opgestegen van baan 07R. Dus daarvoor was het het nieuwe spottersplatform 01/19 ideaal. Hier kan je beide baankoppen goed overzien en fotograferen. Er werd goed gevlogen en ik heb bijna de volledige vloot van Brussels Airlines voorbij zien komen. Ook de eerste deelnemers aan de top vertrokken. Zo kon ik de A.330 van Kazakhstan zien vertrekken. Een aantal jaren geleden had ik nog een van hun Tu.134's hier gezien, dus wel een hele vooruitgang (spottertechnisch had ik ntuurlijk liever de Tupolev). 
A.330 Kazakhstan
 vertrokken een aantal Fransen en werd Theresa May uitgezwaaid. Een van de leukste toestellen was wel de Boeig 747 van de sultan van Brunei. Na een tijdje werd opnieuw van start-/landingsbaan gewisseld en besloot ik naar huis te gaan. Een van de laatste toestellen die ik zag was een Airbus A.320 van Brussels Airlines in de kleuren van het Belgische voetbalteam de Red Devils. Kortom een leuk gevarieerd dagje. Het lijkt er op dat ik steeds meer civiele luchtvaart ga fotograferen dit jaar. Na Schiphol Eindhoven en Koln-Bonn heb ik dit jaar nu ook Brussel-Zaventem aan mijn lijstje toegevoegd.
Na het spotten bestede ik nog wat tijd an geocaching. Zo kon ik de multicache bij de spottersplek 01/19 (GC7CKWV) loggen en nog een andere cache in Brussel zelf bij een oude begraafplaats (2 voor de prijs van 1, GCCG43G). Door het vertrek van de verschillende delegaties van de EU gebouwen naar het vliegveld was het autoverkeer rondom Brussel goed vastgelopen, dus het duurde wel even voor ik weer thuis was. 
TunisAir A.320
Boeing 787 Dreamliner Hainan Airlines


  
Boeing 747 Sultan van Brunei
A.320 Brussels Airlines in Red Devils kleuren

A.340 Royal Thai Air Force
A.330 Brussels Airlines


Geen opmerkingen:

Een reactie posten