zondag 3 juni 2018

12 mei 2018: IFF Mega Event


Al lang had ik naar dit event uitgekeken. Een mooi mega event in de omgeving van Ieper. Na een kleine 2,5 uur rijden kwamen Roelof en ik aan in Zonnebeke. Nadat de caches waren geladen gingen we even ons plan van aanpak bekijken. Onder de caches was ook een virtual in het Polygon Wood en vlakbij lag ook een serie caches en een mooie multi. We besloten om hier te beginnen. Onderweg naar de parkeerplaats waar de multi start kwamen we langs een waypoint van de virtual die we natuurlijk eerst oplosten. 
Buttes Memorial
Op de parkeerplaats bij het Buttes New British Cemetery en het Polygon Wood Cemetery was het al druk met andere cachers. Omdat Buttes een soort bedevaartsoord is is hier een ruime parkeerplaats aangelegd. Om het Polygoonbos werd in 1917 zwaar gevochten door de Australische 5e divisie. Op 26 september 1917 begon de aanval en deze eindigde met de verovering van de heuvelrug bij Broodseinde. Voor de terreinwinst van ongeveer 1 kilometer waren ongeveer 15.000 doden en gewonden te betreuren aan Britse kant. In het bos liggen nog verschillende bunkers. Na de oorlog werd Buttes New British Cemetery aangelegd en hier liggen 2.108 voornamelijk Australische en Nieuw-Zeelandse gesneuvelden begraven. Ook staat hier het New Zealand memorial waar 378 Nieuw Zeelandse gesneuvelden worden herdacht waarvan geen graf bekend is. Aan de andere kant van de weg ligt het veel kleinere Polygon Wood Cemetery waar 107 gesneuvelden zijn begraven. 
Hier starte ook het eerste waypoint van de multi 1.01 #IFF G.C.L. Wilson (GC7JVF0). De multi volgt het verhaal van deze Nieuw Zeelandse soldaat en begint bij zijn graf. Op de route van de multi konden we ook gelijk een aantal traditionals loggen en kwamen we langs de andere waypoints van de virtual. Het was een leuke wandelronde en nadat we alle waypoints hadden bezocht en de getallen verzameld vonden we ook de cache. Onderweg hebben we veel andere teams gezien en gesproken.
Nadat we weer terug waren bij de auto keken we even wat we verder gingen doen. We wilden nog wat andere losse eventcaches doen en uiteindelijk eindigen in Ieper. We besloten dus om met een boog richting Ieper te rijden en onderweg caches te doen die in de buurt lagen. We reden eerst naar Passchendaele voor 2.5 #IFF "Canada Gate" bij het Canadese monument. Hier stond een rijtje voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog waarvan de inzittenden bezig waren met een tour langs de slagvelden. Dit monument herinnerd aan de Canadese troepen die hier in het jaar 1917 zware verliezen leden tijdens de slag om Passchendaele. Vanaf deze heuvel heb je een mooi zicht op de kerk van Paschendaele. De benodigde getallen waren snel gevonden en even later hadden we ook de cache in handen.  Hierna bezochten we nog een aantal andere caches in een noordelijke boog naar Ieper, vooral die bij de Yorkshire trench dugout (5.01 #IFF Traces of War Yorkshire Trench, GC7MY8T) was op een bijzondere plek. Bij de aanleg van het industrieterrein werd hier deze loopgraaf met verschillende schuilplaatsen ontdekt en uitgegraven. Het was hier redelijk druk met muggles, maar toch kon de cache redelijk ongezien gelogd worden. We waren nu bijna in Ieper. Bij het station logden we ook nog een cache. Onderweg passeerden we Ypres Reservoir Cemetery en voor de grpa zeiden we dat dat wel een mooie plek zou zijn voor een geocache. Na een check op de kaart bleek hier inderdaad een mystery te liggen van het mega event. Deze ging over Britse voetballers die in de Eerste Wereldoorlog waren gesneuveld (GC7NHQ4). Een mooi onderwerp voor Roelof als voetbalfanaat. Dus even gegoogled naar de antwoorden die snel werden gevonden. Nadat we het graf van William McCourty hadden gevonden op de begraafplaats was het nog een kleine wandeling naar de cache. 
Hierna belanden we nog bij de Menenpoort waar de cache (GC6YK3P) met kunst- en vliegwerk tevoorschijn werd getoverd. Na wat eten en het inslaan van souvenirs gingen we weer naar huis. Onderweg kwamen we nog vlak langs de cache bij het monument van Captain Bowlby en Captain Skrine (GC47GBJ) die als laatste van vandaag werd gelogd.Canada Gate Crest Farm

Steenakkermolen

Yorkshire Trench

Geen opmerkingen:

Een reactie posten