maandag 14 september 2015

11 september 2015: Zweedse invasie vliegbasis Leeuwarden

Op de diverse internetsites was aangekondigd dat er een invasie van de Historische Vlucht van de Zweedse Luchtmacht op de vliegbasis Leeuwarden zou plaatsvinden op deze vrijdag. Er werden drie historische types verwacht, een Saab J.29 Tunnan, een Saab J.35 Draken en Saab Sk.60. Deze kwamen terug van een vliegshow op het kanaaleiland Jersey en moest  op de terugvlucht naar Zweden even bijtanken op Leeuwarden. Daarnaat waren er ook twee Italiaanse Typhoons die 's middags een missie zouden vliegtuigen. In combinatie met het verwachte mooie weer dus een ideale reden om een dag vrij te nemen en af te reizen naar het hoge noorden.
Nadat drie lokale F-16's een missie hadden gevlogen kwam als eerste de Draken binnen. Vervolgens de Tunnan met een mooie fluittoon in de motor. Als laatste kwam de Sk.60 aangevlogen. 
Na een korte tankstop kwamen ze even later weer aangetaxied om hun reis te vervolgen naar Zweden. 
In verband met een officiele plechtigheid was er even weinig vliegverkeer te verwachten, dus ik ging even wat geocaches doen. Terwijl ik bij Harlingen was zag ik op Facebook dat de Italianen waren opgestegen voor hun missie. Dus maar weer terug naar de vliegbasis. Daar was ik ruim op tijd en na een half uurtje kwamen ook de Typhoons landen en kon het weekend beginnen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten