zaterdag 13 juni 2015

12 juni 2015: Geocachen in Limburg en Spottermiddag Norvenich

Weer een mooie dag om twee hobby's te combineren. In Duitsland werden zaterdag 13 juni verschillende locaties opengesteld in het kader van de Tag der Bundeswehr. De meest interessante hiervan zijn natuurlijk de vliegbases van de Luftwaffe. Gelukkig bleek ook Norvenich, vlak bij Aken open te zijn. Bovendien hadden ze op de vrijdagmiddag daarvoor een spottersmiddag georganiseerd. Als spotter kon ik dus in alle rust de vliegtuigen fotograferen. Natuurlijk zocht ik voor de reis van en naar Norvenich een aantal leuke geocaches op langs de route. Het hoofddoel waren de caches van de '40-'45 serie in Limburg. In de afgelopen vakanties had ik daar al een aantal van gevonden en nu kon ik dus de rest van de serie doen. Daarnaast ook nog een aantal andere caches om gemeentes op de kaart te zetten.
Iets na 7 uur vertrok ik uit Veenendaal en een klein  uurtje later stond ik in Roermond om de eerste te loggen. Dit was "Langs Kruisen en Kapelletjes 1. Deze was in de buurt van een veldkruis dat is neergezet ter herinnering aan de gesneuvelde piloten van een op 23 januari 1945 neergestorte Wellington van de RAF. Het was even zoeken, maar uiteindelijk had ik hier de nano in handen. Nu verder naar de volgende, dat was Carpoolplein Echt Reloaded. Een carpoolcache bij een mooi aangelegde carpoolplek. Deze was snel gevonden en nu op weg naar de eerste van de '40-'45 serie, bij de brug bij Roosteren.
Monument Brug Roosteren
Op 10 mei 1940 was deze brug een belangrijk doel voor de Duitsers die de bruggen over de Maas en het Julianakanaal nodig hadden voor een snelle opmars door Belgie naar Noord Frankrijk. Bij deze brug werden speciale troepen ingezet die verkleed als Nederlander de bewaking van de brug moesten verrassen. In het vuurgevecht dat volgde sneuvelden verschillende Nederlandse militairen. Ter herinnering aan hen is een monument bij de brug geplaatst. De cache was hier vlak bij geplaatst en werd snel gevonden. Nu verder naar de volgende bij de sluis van Born. Ook hier werd op 10 mei zwaar gevochten en een aantal soldaten bleven achter om hun kameraden de gelegenheid te geven zich terug te trekken. Twee van deze militairen sneuvelden hierbij. Bij de sluis zijn grote wegwerkzaamheden aan de gang, dus het was er behoorlijk druk met werkverkeer. Gelukkig was de cachelocatie hierdoor niet bedreigd, dus kon ik deze goed vinden en loggen. 
Monument brug Obbicht
De derde cache uit deze serie van vandaag lag bij de brug bij Obbicht. Via een mooie route kwam ik hier aan en parkeerde ik de auto naar later bleek bijna bovenop de cache. Na ht monument bekeken te hebben ging ik op zoek naar de cache. Ik zag iets wat ik in verband bracht met de hint en na een korte inspectie bleek deze zich inderdaad hier te bevinden. Ik had mijn auto er precies voor geparkeerd.  Hierna een stukje verder gedeeltelijk over een overharde weg voor de cache uit de serie bij de veerpont Berg-Meeswijk. Te voet nam ik het veer naar de Belgische zijde van de Maas. Hier waren ook uitgebreide werkzaamheden bezig, maar ok deze kon makkelijk gelogd worden. Het monument was alleen niet bereikbaar.
Veerpont over de Maas


Grenspaal
Op de terugweg had ik de veerpont helemaal voor mezelf alleen. Het was prachtig weer, dus echt genieten vandaag. Daarna was het een stukje verder naar de cache ter herinnering aan kapelaan Berix. Deze was actief in het verzet en de onderduikhulp en werd gearresteerd. Hij overleed in januari 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen. Ook deze cache werd snel gevonden. Hierna was het een stukje rijden naar Sittard voor het War Cemetery. Hier liggen voornamelijk Britse militairen die omkwamen in januari 1945 bij pogingen om de Roer over te steken. Het was hier even zoeken en ik was bang dat de cache bij snoeiwerkzaamheden was verdwenen. Blijkbaar zocht ik toch op een verkeerde plek want nadat ik mijn zoekcirkel had uitgebreid vond ik de cache toch nog vrij snel. Altijd weer een indrukwekkend gezich zo'n oorlogsbegraafplaats. Van de serie had ik nu alleen nog de cache bij Bocholtz te doen, maar voor die tijd pikte ik er nog een paar op langs de A76 om een aantal gemeentes op de kaart te zetten. De eerste was in Neerbeek uit de serie Rondje Neerbeek. Ookdeze was snel gevonden en achtereenvolgens kon ik Rondpunt 16, Kathagermolen en De Onderste Locht vinden. Nu was ik vlak bij Bocholtz voor de cache bij het monument ter herinnering aan Jurgen G. Krohnke. Deze Amerikaanse militair van Duitse afkomst sneuvelde hier in september 1944 bij de bevrijding van Bocholtz. Deze werd ook snel gevonden en nu kon ik op weg naar Norvenich voor de Spottersdag.
E-3 AWACS
Het was een kleinschalig evenement met een paar vliegtuigen van de Luftwaffe en een E-3 AWACS van de NAVO basis Geilenkirchen. Ondanks de hekwerken kon ik de toestellen mooi op de foto zetten. In de lucht ten zuiden van de basis begonnen zich een aantal flinke buien te ontwikkelen, dus ik besloot om maar weer terug te gaan naar de auto. Alle vliegtuigen stonden op de geheugenkaart. Ik kon natuurlijk niet vertrekken zonder eerst nog een cache te doen. Op 500 m van de parkeerplaat lag Unter den Augen der Macht. De locatie was snel gevonden, maar om de cache te pakken te krijgen moest ik toch een hulpmiddel gebruiken. Uiteindelijk kon ook deze gelogd worden en na hem weer op zijn plek terug te hebben gestopt was het tijd om de thuisreis te beginnen. Onderweg had ik alleen last van een flinke regenbui en een file door een ongeval, maar verder ging de reis prima. Tenslotte was ik eindelijk in staat om Makkelijke Micro A15 te loggen. Deze was voor mij helemaal niet zo makkelijk, want of hij was net geript, of er stonden truckers pauze te houden. Nu was alles rustig en had ik hem snel in handen. Dit was weer een mooie dag met een grote variatie van mooie en indrukwekkende plekken, vliegtuigen en lekker weer.

Typhoon

Tornado

Tornado

Typhoon

Donkere wolken

Slecht weer op komst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten