zondag 12 november 2017

11 november 2017: IFF-push the button event Zonnebeke

Remembrance Day
11 november is de dag waarop de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. In veel Engelstalige landen is dit Remembrance Day. Het symbool van deze dag is de poppy, die door veel Britten gedragen wordt. In Zonnebeke was op deze zaterdag een event waarop de listing online werd gebracht voor het IFF Main Event in mei 2018. Omdat de Eerste Wereldoorlog mijn interesse heeft besloot ik voor dit event te kiezen en niet naar het OFZE in Dronten te gaan. Na een kleine 2,5 uur rijden kwam ik aan nadat ik eerst als opwarmertje een cache had gelogd ter ere van Francois Faber, een wielrenner die de Tour de France won in 1909 en in 1915 sneuvelde (GC52XN2). De cache werd vlot gevonden en daarna arriveerde ik bij het event. 
Het was al gezellig druk en na het loggen en omwisselen van TB's even met verschillende mensen een praatje gemaakt. Om 11 uur werd het main event door reviewer Geo-Gravity met een druk op de rode knop online gebracht. Daarna was het weer tijd om te gaan geocachen. Bij het vorige mega event in mei 2014 heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de serie veldslagen van De Malstjes. Toen deed ik de 3e Slag om Ieper (31 mei 2014), ook wel bekend als de Slag om Passchendaele. In de zomer van 2016 waren we op vakantie bij de Vlaamse kust en werden twee slagen gedaan, Nieuwpoort (20 juli 2016 en 26 juli 2016) en de 1e slag bij Ieper (27 juli 2016). In juni van dit jaar was het tijd om even bij te komen met de serie Achter het Front (10 juni 2017)) n het mega event in Noord Frankrijk samen met cachemaatjes KaRo Team en Team Thorocatchers). Nu dus de 2e slag om Ieper van 1915. Bij deze Duitse aanval werd voor het eerst gifgas gebruikt. 
The Brooding Soldier
Ik stelde de TomTom in op de verst gelegen cache uit de serie om dan terug te werken richting Ieper. Onderweg passeerde ik het Canadese monument The Brooding Soldier bij St. Juliaan. Dit staat op de plek waar de Canadese soldaten een gifgasaanval te verduren kregen op 22 april 1915. 2.000 van hen sneuvelden hier. Hier begon ook een cahce uit de serie (St.Julien GC4YQ74). De eerste getallen werden bij dit indrukwekkende monument verzameld en ik ging op weg naar wp 2. Ook hier werden de getallen gevonden en na even rekenen was het een klein stukje naar de cache. Het eerste bonusgetal werd gevonden en op weg naar de volgende cache bij Poelcapelle (GC4YQ40). Op de begraafplaats werden de graven al snel gevonden dankzij het register en ook op wp2 werden de benodigde getallen verzameld. Daarna was de tweede cache ook vlot gevonden en kon ik op weg naar nr. 3. Deze lag bij de Duitse begraafplaats in Langemarck (GC4YP3C). 
Op deze begraafplaats liggen ruim 40.000 Duitse soldaten begraven, hiervan liggen er 25.000 in een groot kameradengraf. Op panelen aan weerszijden van dit graf staan hun namen vermeld. Op deze begraafplaats ging ik op zoek naar de getallen. Ik kwam voor A twee verschillende getallen tegen en nazoeken op internet gaf nog een derde mogelijkheid. Dat was dus drie keer rekenen en uiteindelijk de beste oplossing kiezen. Gelukkig kwam er 1 coordinaat mooi uit en de andere twee midden in het weiland, dus dat was een makkelijke keuze. Daar haalde ik dan ook de cache tevoorschijn en kon ik het derde bonusgetal noteren. Het ging erg voorspoedig vandaag. Al zag mijn auto er inmiddels niet meer uit door alle modder die eraan vastgekoekt zat,  maar voor deze dag was dat wel toepasselijk.
Duitse begraafplaats Poelcappelle
De vierde cache uit de serie lag bij Steenstraete (GC4YM0C). Hier kregen Franse troepen op 22 april te maken met de eerste gifgasaanval van de Eerste Wereldoorlog. Vanaf de parkeerplaats was het ongeveer 800m lopen naar het eerste waypoint, dus een mooie gelegenheid om de benen te strekken. Het eerste waypoint was bij de gedenkkapel voor de broers Van Raemsdonck en Ame Fievez. Deze sneuvelden op 26 maart 1917 bij een aanval op deze plek. Het monument is symbool voor het Vlaams nationalisme. Hier werden de eerste benodigde getallen verzameld en ik kon weer teruglopen om bij het tweede waypoint uit te komen. Daarna weer even rekenen, een wandelingetje naar het berekende coordinaat en ook deze cache was gelogd.
Nu op weg naar Boesinge voor de volgende cache (GC4YTFP). Deze begon bij de site van de Yorkshire Trench Dougout. Een plek waar een loopgraafstelsel was gerestaureerd. Erg interessant om te zien hoe deze er uit hebben gezien. Daarna door naar het Franse monument en daarna had ik deze cache ook al weer gevonden en gelogd. Nu kwam ik bij het Schots Monument in Frezenberg. Hier was ik in mei 2014 ook al geweest voor een cache en nu was dit het eerste waypoint. De benodigde gegevens waren omgezet in getallen en op weg naar het volgende waypoint. Ook bij dit kleine monument werden de laatste getallen verzameld voor de cache en nu had ik nog twee caches te gaan voordat ik aan de bonus kon beginnen. De een na laatste was bij Wieltje (GC4YPWD). Eerst het monument voor de 50e Northumbrian Division. Even rekenen en een kort ritje naar de cache die op een mooie locatie gevonden werd.
Nu naar St. Jean Potyze voor de cache die begon bij de Franse begraafplaats (GC4Z1AX). De datums werden genoteerd. Het volgende waypoint werd bereikt via een smalle modderige weg. Hier werden restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, maar die vormden geen hinder voor de benodigde getallen. Ook het derde waypoint werd gevonden en na even zoeken vond ik hier de plek van de laatste getallen. Nu op naar de bonus. Het eerste waypoint was gevonden aan de hand van de bonusgetallen en daar vond ik de eerste getallen voor de bonuscache. 
John McCrae site

Het volgende waypoint was een bijzondere locatie, nl. Essex Farm Cemetery. Hier schreef John McCrae zijn beroemde gedicht "In Flanders Fields". Het was hier dan ook erg druk met Britse toeristen en op een gegeven moment stonden er 5 touringcars geparkeerd. Gelukkig kon ik ongestoord de getallen verzamelen en ook het infobord voor de laatste getallen werd gevonden. Voor de cache kon ik deze drukke locatie verlaten, maar eerst nog even de cache In Flanders Fields (GC279XE) loggen. Bij deze begraafplaats is ook een monument voor de 49e West Riding Division. Deze divisie heeft in de Tweede Wereldoorlog ook nog een grote rol gespeeld in de bevrijding van Nederland en in het bijzonder mijn woonplaats Veenendaal, erg bijzonder dus om dat te zien. Tussen twee busladingen met toeristen door kon ik hem vlug pakken en loggen. Daarna had ik ook de bonus vlot te pakken. Ik logde ook nog even de cache bij het vlakbij gelegen Bard Cottage Cemetery (GC3VZZH). Ook deze leverde geen problemen op en ik had nog even tijd over om naar Ieper te gaan voor de virtual cache bij de Menenpoort, Lest we Forget (GC7B9XY). Hiervoor moet je bij deze poort een foto maken met een verwijziging naar een slachtoffer uitde Eerste Wereldoorlog met dezelfde geboortedatum als jezelf. 
Capt. Tom Brotherton
Ik had gekozen voor Capt. Tom Brotherton van het Canadese Machine Gun Corps. Hij sneuvelde op 29 oktober 1917 tijdens de Slag om Passchendaele en wordt herinnerd op de Menenpoort. Dus wilde ik een foto maken van de uitdraai van de listing met zijn naam bij het panel waar hij wordt herdacht. Zijn naam stond echter vrij hoog, dus ik moest wat improviseren, maar het is gelukt. Daarna nog even een flesje Passchendael bier gekocht bij een souvenirwinkel en daarna ging ik weer naar huis. In mei kom ik terug voor het IFF main event.

Monument 49 West Riding Division, Essex Farm Cemetery
Wieltje Farm Cemetery

Capt. T. Brotherton, Menenpoort panel 32

Ieper, Grote Markt
Poppy's

Menenpoort

Passchendaele bier souvenir

Geen opmerkingen:

Een reactie posten