zaterdag 4 mei 2013

4 mei 2013: Memorials en Belgie

Vandaag ging mijn jongste dochter bij een vriendinnetje spelen in Valkenswaard. Omdat het niet te doen was om tussendoor weer terug te rijden naar Veenendaal heb ik een aantal geocaches gedaan. Omdat het vandaag 4 mei de Nationale Dodenherdenking is wilde ik ook een aantal geocaches doen ter herinnering aan de gebrachte offers in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast ook nog een aantal andere caches. 
Monument Wellington bommenwerper
Als eerste ben ik naar de Britse begraafplaats gereden bij Valkenswaard. Hier aangekomen even stilgestaan bij de offers die in de oorlog gebracht zijn. Het is belangrijk dat we dit blijven doen. De cache was snel gevonden en gelogd. Daarna naar het vlak bij gelegen monument ter gelegenheid van de crash van een Britse Wellington bommenwerper op 22 juni 1943. Achter het monument is nog de krater te zien van de crash. Een indrukwekkende plek om even bij stil te staan. Ook hier was de cache snel gevonden.
Monument voor een gecrashte Lancaster

Vervolgens was het een klein stukje rijden naar twee geocaches waarvan ik de puzzels had opgelost en die ook te maken hadden met de Tweede Wereldoorlog. De eerste was ter herinnering aan de crash van een Britse Lancaster bommenwerper bij Herenthout. Dit was de eerste geocache die ik in Belgie heb gevonden. Op deze plek is geen monument te vinden, maar daarom niet minder belangrijk. De tweede opgeloste puzzel was bij een monument in Voortkapel, ook ter gelegenheid van de crash van een Britse Lancaster bommenwerper. Na even zoeken werd de geocache ook gevonden en gelogd.
Thunderstreak bij vliegveld Sanicole
Na deze wat verder weg gelegen geocaches ging ik weer richting Valkenswaard. De eerstvolgende cache was ter gelegenheid van de strijd om Hechtel in september 1944. Onderweg nog even bij vliegveld Sanicole de F-84 Thunderstreak op de foto gezet. Je blijft tenslotte vliegtuigspotter. Een Shermantank was neergezet als monument ter herinnering aan deze strijd met een aantal informatiepanelen. Dankzij de hint was deze cache ook snel gevonden. Nog even de informatie op de borden gelezen en weer verder naar de volgende geocache.
Shermantank
Als spotter kan ik natuurlijk niet de vliegbasis Kleine Brogel passeren. Natuurlijk in het weekend geen activiteiten, maar er lagen wel twee geocaches en natuurlijk de F-104 Starfighter op een paal op de rotonde. Beide geocaches waren snel gevonden en na mijn naam in de logboekjes geschreven te hebben ging de reis weer verder. Op de vliegbasis Kleine Brogel heb ik in het verleden heel veel mooie foto's gemaakt op de spottersdagen die toen nog gehouden werden. 
F-104 Starfighter bij Kleine Brogel
Grafheuvels Hamont
Na de memorial caches en de caches bij Kleine Brogel had ik nog wat tijd over. Ik had een aantal extra geocaches in de buurt van Valkenswaard in mijn GPS gezet en besloot om de serie Achels Dozijn te gaan doen. Deze leek me leuk en gevarieerd. Ik had ingeschat dat ik waarschijnlijk te weinig tijd zou hebben voor de hele serie, dus gewoon beginnen en zien waar het eindigt. De dichtsbijzijnde was bij een kapelletje, dus daar heengereden en na even zoeken was deze met de bijgeleverde hint snel gevonden. Het antwoord op de vraag werd opgezocht en genoteerd voor de bonus. De volgende uit de serie waren achtereenvolgens de grafheuvels bij Achel en Hamont. Ook hier was de geocache snel gevonden en kon de vraag beantwoord worden. Leuk om deze plekjes te zien en nog wat te weten te komen over de streek. Vervolgens doorgereden naar de volgende uit de serie, De Tomp, een stenen bouwwerk waarvan men lang dacht dat het een verdedigingstoren was, maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat dit een stenen molen is geweest. Ook hier was de hint duidelijk genoeg om de cache snel te kunnen vinden. Na de Tomp de restanten van de vlakbij gelegen Waag bezocht om ook daar de geocache te zoeken (en natuurlijk te vinden. Alleen de fundamenten van het gebouw zijn er nog. De tijd begon nu wat te dringen, maar het lukte nog om er twee geocaches bij te doen uit de serie, namelijk die bij de ruïnes van burcht Grevenbroek en bij de watermolen 't Mulke. Beide waren snel gevonden. De vragen van deze caches zijn beantwoord en ik hoop nog een keer terug te komen om de rest van de serie te loggen en de bonus te kunnen vinden.
Alle cacheleggers van vandaag bedankt voor de mooie en indrukwekkende plekken die jullie hebben willen tonen. 

Waardering Oorlogsbegraafplaats Valkenswaard (GC3BGRR):
Moeilijkheidsgraad: 6
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 8

Waardering Monument Wellington HZ520 (GC3BH0X):
Moeilijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 8

Waardering Lancaster ME737 LE-S (GC3T46Z):
Moeilijkheidsgraad cache: 6
Moeilijkheidsgraad puzzel: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 6

Waardering Lancaster MK.I DV309 BQ-S (GC3T240):
Moeilijkheidsgraadcache: 7
Moeilijkheidsgraad puzzel: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 6

Waardering De strijd om Hechtel (GC47Y4P):
Moeilijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 8

Waardering KB Spotterscorner (GCZFBB):
Moelijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 6

Waardering F-16 Spotting (GC3HEPZ):
Moelijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 6

Waardering Achels Dozijn: Kapel O.L.V.I.D. Nood (GC19QYE):
Moelijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7

Waardering Achels Dozijn: Grafheuvels Achel (GC19QYG):
Moelijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 8

Waardering Achels Dozijn: Grafheuvels Hamont (GC19QYJ):
Moelijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7

Waardering Achels Dozijn: De Tomp (GC19QYB):
Moelijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
't Mulke
Originaliteit: 7

Waardering Achels Dozijn: De Waag (GC19QYN):
Moelijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7


Waardering Achels Dozijn: 't Mulke (GC19QY8):
Moelijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7


Waardering Achels Dozijn: Ruïnes Burcht Grevenbroek (GC19QYC):
Moelijkheidsgraad: 7
Cachelocatie: 8
Originaliteit: 7Geen opmerkingen:

Een reactie posten