maandag 5 september 2016

2 september 2016: Renkum en Oosterbeek


Afbeeldingsresultaat voor liberation route europe

September is de maand van de Airborne herdenkingen. Mooi dus dat de maand begint met deze serie mysteries. 's Avonds had ik al flink zitten puzzelen met behulp van de site van Liberation Route Europe en op 1 na alle checkers op groen, waarvan ik bij 4 van de 6 de eerste was met een groene checker. Alleen bij nummer drie van de serie kon ik hem niet op groen krijgen. De volgende ochtend eerst de CO maar een mailtje gestuurd met de vraag wat er fout was en alvast richting Renkum gereden om te gaan lopen. De app van de Liberation Route Europe heb ik al jaren op de smartphone, dus bij antwoord van de CO kon ik deze gebruiken voor de oplossing. Ik had van cachemaatje Roelof van KaRoteam begrepen dat hij al ter plaatse was. Hij had 6 en 5 al gevonden en we spraken af om de rest samen te doen. Toen ik aankwam zat hij al op een bankje te wachten en samen liepen we naar 1 (GC6P8B4). Hier hadden we de aanwijzing snel opgelost en ook de cache was goed te vinden. 
Nu door naar nr. 2 (GC6P8BE). De route over de heide was erg mooi. Het was even zoeken naar de aanwijzing maar ik had een goede greep. Na een kleine wandeling greep Roelof de cache en ook deze konden we loggen. Inmiddels had ik van Efzet een hint voor nr. 3 (GC6P8BJ) en kon ik deze dankzij de Liberation Route app snel oplossen. De aanwijzing was gevonden, maar het was nog even prutsen om hem tevoorschijn te krijgen. Het was erg origineel in elkaar gezet. Daarna leverde de cache ook geen problemen op. Nu door naar nr. 4 (GC6P8BW). We liepen nu het bos in waar Roelof de aanwijzing al eerder had gevonden en samen liepen we naar de cache. Deze was nu wel snel gevonden en nu verder naar 5 (GC6P8C2) en 6 (GC6P8C7). Deze had Roelof al gevonden en ik kon daarop meeliften dus dat scheelde. 
Na even rekenen hadden we het coordinaat van de bonus (GC6P8C9) en na een korte wandeling was deze gevonden. We konden hem echter met geen mogelijkheid open krijgen wat we ook probeerden. Uiteindelijk Frans van Efzet gemaild en na een klein kwartiertje stond hij bij ons. Het bleek dat de vorige loggers een onderdeel verkeerd terug hadden geplaatst waardoor de cache niet meer open wilde. Gelukkig kon hij het verhelpen en konden we alsnog loggen. Na nog een tijdje te hebben staan geokletsen gingen we weer terug naar de auto. Roelof ging naar huis en ik ging naar Oosterbeek voor de multi Bevrijland (GC1DZDP). Onderweg pakte ik gelijk een aantal waypoints mee van de nieuwe multi Kerk(hoven) van Renkum (GC6PCWK). Dit was een mooie route om te doen over het historische terrein van Dropzone X waar op 17 en 18 september 1944 duizenden para's landen om zich in te zetten voor onze vrijheid. Voor velen van hen betekende dit dat zij de komende dagen zouden sneuvelen in Arnhem en Oosterbeek. 
Ik ging nu op weg naar de multi BeVrijland. Deze begint bij het Arnhem Oosterbeek War Cemetery waar 1.768 militairen begraven liggen die sneuvelden in deze gevechten. Nij de begraafplaats aangekomen was het erg druk. Je kan merken dat de herdenkingen in september begonnen zijn en veel Britse toeristen de slagvelden bezoeken. Ook waren de voorbereidingen voor de Airborne Wandeltocht in volle gang. Het is altijd weer indrukwekkend om over een Brits war cemetery te lopen. Na even zoeken waren de getallen voor kerk(hoven) van Renkum gevonden en kon ik beginnen met BeVrijland. Vanaf de begraafplaats was het een mooie wandeling door het bos. Hier werd de Britse opmars naar de Rijnbrug van Arnhem van het 156e bataljon van de 4e Parachutistenbrigade tot staan gebracht op 19 september 1944. 
Een kleine eenheid wist tot aan de Lichtenbeek te komen, maar de Dreijenseweg was het verste punt van de opmars, van hieraf  trok men naar Oosterbeek voor de verdediging van de perimeter rondom Hartenstein. De route door dit terrein was erg mooi. 
De route stak de Dreijenseweg over via het terrein van de abdij Koningshoeve waar een aantal waypoints bezocht werden om de getallen te verzamelen. Uiteindelijk kwam ik via de spoorlijn weer uit bij de begraafplaats waar het coordinaat werd berekend en ik na even zoeken de cache in handen had. Bedankt voor deze mooie en indrukwekkende caches.





2 opmerkingen:


  1. Een belangrijk periode in de geschiedenis zijn de jaren 1940-1945. Door middel van een 7-tal puzzels (caches) hebben wij deze periode onder de aandacht willen brengen. Jouw beleving van zowel de puzzels als het veldwerk heb je prachtig verwoord in deze blog. Dank daarvoor. Team FransenMarjo & Efzet.

    BeantwoordenVerwijderen